modificări la legea rca. șoferii care rămân fără permis pot să își suspende polița de asigurare auto

Noua lege RCA, care urmează să fie adoptată de Parlamentul României în următoarele luni, aduce două schimbări majore pentru șoferii din România.

În primul rând, șoferii care rămân fără permis de conducere vor putea să suspende polița RCA pe toată perioada în care nu au carnet. În al doilea rând, polița RCA ar putea fi verificată chiar și atunci când mașina este parcată sau în mișcare, scrie Digi24.

Poliția Română va putea verifica polița RCA a unui vehicul prin intermediul unor camere video amplasate pe drumuri.

Șoferul ar putea suspenda asigurarea dacă rămâne fără permis sau dacă are mașina avariată:

  • cerere la asigurător cu dovada;
  • mașina să fie ținută în afara părții carosabile;
  • perioada asigurării se prelungește prin act adițional.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a propus o serie de modificări ale legii RCA, care urmează să fie adoptate de Parlamentul României.

Una dintre modificările propuse este posibilitatea de a suspenda polița RCA pentru vehiculele care nu sunt înmatriculate sau care nu au dreptul de circulație. Această măsură ar fi benefică pentru șoferii care trebuie să își suspende permisul de conducere din cauza unei abateri, cum ar fi conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Verificarea poliței RCA

O altă modificare propusă este posibilitatea de a verifica polița RCA a unui vehicul prin intermediul unor dispozitive electronice, chiar dacă mașina este parcată sau în mișcare. Această măsură ar ajuta la reducerea numărului de șoferi care circulă fără asigurare.

Emisia certificatului cu istoricul daunelor

ASF propune, de asemenea, ca BAAR sau asigurătorul RCA să fie obligat să emită, la cerere, certificatul cu istoricul daunelor. Acest certificat ar trebui să conțină informații despre daunele înregistrate de un vehicul în ultimii 5 ani.

Obligația organizatorilor de evenimente auto

ASF propune ca organizatorii de evenimente auto să fie obligați să încheie o asigurare pentru eventuale prejudicii. Asigurarea ar trebui să acopere prejudiciile provocate de vehiculele participante la eveniment oricărei părți terțe, inclusiv spectatorilor și altor persoane prezente.

Plafonarea prețurilor RCA

ASF și Guvernul României au decis, în aprilie, plafonarea prețurilor RCA pentru a ține piața sub control până când ASF va modifica legea RCA. În acest moment, ASF propune prelungirea plafonării pentru încă o lună, cel mai probabil, pentru că nu au reușit să termine modificările.

Noile modificări ale legii RCA sunt menite să îmbunătățească siguranța rutieră și să protejeze drepturile victimelor accidentelor de circulație.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Momentan legea nu este adoptata dar totusi nu cred ca asta este problema reala a noastra. Problema este ca se circula pe drumurile publice cu autovechicule fara rca. Eu cred ca acolo este problema si conform i-drpciv.ro , sanctiunile nu sunt atat de mari.