Sibiul va plăti cu 4,3 milioane lei mai mult pentru gunoi. Votul împotrivă al municipiului n-a mai contat

Municipiul Sibiu va plăti cu 4,3 milioane de lei mai mult pentru sortarea și compostarea deșeurilor la stațiile din Șura Mică și Cristian. Hotărârea a fost luată în cadrul Adunării Generale a ADI Eco de joi. 

Consilierii locali ai municipiului Sibiu se adunau, sâmbăta trecută, pentru a vota un proiect de hotărâre privind mandatarea viceprimarului Corina Bokor să voteze, în Adunarea Generală (AGA) a ADI Eco Sibiu, împotriva majorării tarifelor de sortare și compostare a deșeurilor la stațiile din Șura Mică și Cristian solicitare de Soma. Chiar dacă proiectul a fost aprobat în CL, prețurile vor crește oricum, fiindcă așa a decis majoritatea în AGA ADI Eco. 

Citește și: Boicotul PNL în Consiliul Local nu a funcționat. Proiectul ce frânează dublarea tarifelor SOMA s-a adoptat. Există riscuri 

Ghișe: UAT-urile care nu au pubele maro au hotărât pentru noi

Consilierul USR Ionuț Ghișe i-a solicitat, la finalul ședinței Consiliului Local de joi, viceprimarului Corina Bokor, să transmită care a fost deznodământul în urma Adunării Generale a ADI Eco, acolo unde s-a votat dacă vor crește tarifele pentru sortarea și compostarea deșeurilor. 

Sibiul va plăti cu 4,3 milioane lei mai mult pentru gunoi. Votul împotrivă al municipiului n-a mai contat

„Pentru că au avut loc discuții aprinse legat de proiectul pe care l-am votat sâmbătă, cu mobilizarea unei părți din Consiliul Local, pentru a ne întâlni, aviza și da un vot pe solicitarea de mandatare a reprezentantului municipiului Sibiu în Adunarea Generală a ADI Eco, cred că e normal să aflăm și deznodământul, având în vedere că Adunarea Generală a avut loc astăzi, la ora 12. ADI Eco a ținut cont de votul în Consiliul Local al UAT-ului care este cel mai afectat de aceste majorări? Fiindcă 66% din cantitatea dusă la sortare și 80% din cea dusă la compostare este a Sibiului. Avem noutăți?”, a întrebat consilierul Ionuț Ghișe (USR). 

Potrivit viceprimarului Bokor, 12 membri au votat împotriva majorării, iar 16 au votat „pentru”. Două voturi s-au acordat tacit. UAT-urile au avut termen de 30 de zile să voteze în Consiliul Local „pentru” sau „împotriva” majorării. În cazul celor care nu au apucat să supună un proiect la vot în acest sens, s-a considerat că au votat favorabil. „Azi a avut loc ADI Eco și din datele pe care le-am reținut, au fost prezenți 28 de membri din 44. Au fost trecute în revistă toate UAT-urile care și-au exprimat votul pentru, respectiv împotrivă, cum a fost cazul municipiului Sibiu, sau care nu au avut HCL, vot tacit. Rezultatul este, din 28 de membri prezenți, 16 și-au exprimat votul pentru. A fost aprobată cu votul majorității membrilor prezenți care și-au exprimat votul. 16 pentru, 12 împotrivă. (…) Au fost adunate doar voturile celor prezenți, inclusiv 2 sau 3 tacite. Voturile celor care nu au fost prezenți nu au fost luate în calcul. S-a prezentat și faptul că Șelimbărul a avut hotărârea după cele 30 de zile, împotrivă, cu HCL, dar fiind după acel termen, s-a considerat vot tacit”, a precizat Corina Bokor. 

Sibiul va plăti cu 4,3 milioane lei mai mult pentru gunoi. Votul împotrivă al municipiului n-a mai contat

„Am avut dreptate că votul nostru și implicarea de a spune lucrurile și de a da aviz și vot.. a fost degeaba. Tot ce am făcut noi a fost degeaba pentru că ADI Eco a decis. Votul unei majorități pe o minoritate de cheltuială. Cei care nu sunt afectați, pentru că nu compostează, nu sortează, au hotărât pentru municipiul Sibiu. Vreo 4,3 milioane lei ne afectează la anul. Poate UAT-uri care încă nu au nici pubele maro au hotărât pentru noi. E trist ca este așa”, a adăugat Ionuț Ghișe.  

Viceprimarul Bokor a adăugat că legislația nu a fost corectă în cazul hotărârii ADI Eco. „Eu consider că nici legislația nu e corectă, pentru că se poate întâmpla un accident, iar reprezentantul nu poate fi prezent în ADI Eco. Fiind absent se consideră tacit vot pentru, chiar dacă tu ai exprimat votul împotrivă”. 

În discuție a intervenit și Cătălin Stanciu (PSD) care a întrebat dacă s-a discutat despre argumentele care au stat la baza respingerii cererii de majorare în Consiliul Local Sibiu. Potrivit specialiștilor din comisia care a analizat și dezbătut proiectul, au fost identificate erori. „Nu s-au dezbătut, s-a trecut direct la vot”, a lămurit Corina Bokor. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică