locatarii din blocul în care a avut loc explozia din valea aurie primesc despăgubiri de la primărie. între 2.000 și 7.000 de lei

Consilierii locali vor vota, în ședința de joi a Consiliului Local, un proiect de hotărâre privind adoptarea unei proceduri pentru acordarea unor ajutoare de urgență familiilor care se află în situații de necesitate apărute ca urmare a unor incendii sau explozii în locuințele acestora. Sibienii afectați de explozia din blocul din Valea Aurie vor primi bani de la primărie, în funcție de daunele din case. 

Proiectul de hotărâre privind acordarea ajutoarelor de urgență în cazul unor explozii sau incendii în locuințele sibienilor a fost inclus pe ordinea de zi suplimentară a ședinței ordinare de joi, în urma tragicului eveniment ce s-a petrecut la finalul săptămânii trecute, în Valea Aurie. „Având în vedere evenimentul petrecut în data de 24.09.2023, pe strada Iazului din Municipiul Sibiu, la parterul înalt al unui bloc de locuințe, respectiv explozia datorată unor acumulări de gaze naturale urmată de incendiu, în urma căreia au rezultat importante pagube materiale (15 apartamente avariate și 5 autovehicule parcate), precum și faptul că există posibilitatea repetării unor incidente similar celor petrecute în data de 24.09.2023 (…)”, se arată în hotărâre.

locatarii din blocul în care a avut loc explozia din valea aurie primesc despăgubiri de la primărie. între 2.000 și 7.000 de lei

Consilierii locali vor adopta procedura de acordare a ajutoarelor de urgență pentru persoanele aflate în situații de necesitate, ca urmare a producerii unor incendii și explozii în locuințele lor. „Situația de necesitate este prezentată de situații în care persoanele sau familiile se află în imposibilitate de a-și asigura traiul zilnic, datorită unor resurse financiare limitate. Astfel, prin măsurile cu caracter social ce pot fi promovate la nivelul municipiului Sibiu, conform legislației în vigoare, aceste persoane în situații de risc pot fi sprijinite în sensul depășirii acestor situații de criză sau, după caz, expertizării tehnice a locuinței sau acoperirii cheltuielilor cu cazare în regim de urgență, pe perioada determinată, a persoanelor rămase temporar fără locuință din motive neimputabile acestora”, se arată în procedura de acordare a ajutoarelor de urgență. 

Vezi aici procedura ce urmează să fie adoptată în Consiliul Local 

Persoanele care au nevoie de ajutor de la Primărie vor depune o cerere-declarație pe propria răspundere privind solicitarea unui ajutor de urgență, documente care atestă componența familiei, documente privind veniturile realizate de membrii familiei în luna anterioară cererii, documente justificative privind situația de urgență invocată și sumele solicitate. 

Sumele ce pot fi acordate sunt cuprinse între 2.000 și 7.000 de lei, astfel: 

  • 2.000 lei pentru locuințele și bunurile distruse în proporție de până la 25%;
  • 4.000 lei pentru locuințele și bunurile distruse în proporție de până la 50%;
  • 7.000 lei pentru locuințele și bunurile distruse în proporție de peste 50%. 

Sumele necesare acordării ajutoarelor de urgență vor fi suportate din bugetul local, prin bugetul Direcției de Asistență Socială. 

Citește și: Explozia din Valea Aurie: Soții Marius și Mariana au murit pe loc. Bărbatul se întorsese dintr-o cursă cu TIR-ul

Vă reamintim că, duminica trecută, o explozie urmată de un incendiu s-a produs într-un apartament dintr-un bloc de pe strada Iazului din Sibiu. Două persoane și-au pierdut viața în urma tragicului eveniment, iar alte 15 apartamente au fost avariate. Locatarii nu au mai putut intra în locuințele lor decât pe propria răspundere. Aceștia au fost nevoiți să se cazeze la rude și la prieteni până când blocul va fi supus unei expertize tehnice la recomandarea Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC). 

O persoană vârstnică, singură, a cerut ajutorul primăriei, după ce n-a mai avut un loc în care să doarmă. Municipalitatea i-a oferit un spațiu de cazare la Căminul pentru Vârstnici. 

Citește și: Familiile afectate de explozia din Valea Aurie pot primi bani de la Guvern (video) 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. sumele sunt nimic daca ai locuinta distrusa peste 50% sau si 25% e efectiv praf in ochi cand o noapte la hotel costa 80 euro …..