Cum păstrează SOMA curat cel mai nou parc al Sibiului, Belvedere: Este o muncă de echipă

Inaugurat în urmă cu aproape două luni, parcul Belvedere a devenit rapid o atracție pentru sibienii care doresc să petreacă timp în liniște, într-un loc cu verdeață și o priveliște care îți taie răsuflarea. Numărul mare de oameni care vin să se relaxeze aici, în special părinți cu copii mici și bunici, presupune și o mare responsabilitate pentru operatorul de salubritate al Sibiului, SC SOMA SRL.

Conform oficialilor Primăriei Sibiu, angajații SOMA au obligația de a întreține curățenia atât pe aleile din parc și zonele frecventate de sibieni, cât și pe drumul din imediata vecinătate a Belvedere, în baza unui grafic bine stabilit.

”Activitatea de întreţinere a curăţeniei constă în colectarea prin procedee manuale a depunerilor grosiere normale sau accidentale de pe suprafețele salubrizate, carosabil și/sau trotuare și zone verzi adiacente carosabilului, trotuarelor sau din parcuri. Întreținerea curățeniei se execută atât pe suprafața trotuarelor cât și pe partea carosabilă a drumului pe o lățime de un metru de la bordură spre axul drumului. Întreţinerea se efectuează pe toată durata anului, conform programului întocmit de beneficiar, pe suprafețele specificate în Graficul de Întreținere”, au transmis reprezentanții Serviciului Public de Management Salubrizare din cadrul primăriei.

Două echipe zilnic

De partea cealaltă, angajații SOMA spun că merg să aibă grijă de noul parc de cel puțin două ori pe zi. În primul rând, o echipă SOMA vine dimineața sau în prima parte a zilei și golește toate coșurile de gunoi, mătură aleile și adună manual unele deșeuri lăsate în iarbă. Referitor la acest aspect, angajații firmei de salubrizare doresc să atragă atenția celor care vin în parc că chiștoacele de țigară sau cojile de semințe sunt greu de strâns dintre firele de iarbă.

Cum păstrează SOMA curat cel mai nou parc al Sibiului, Belvedere: Este o muncă de echipă

”Pentru Belvedere, pe aproximativ 63.000 metri pătrați, SPMSPM a solicitat activități de întreținere a curățeniei de luni până duminică. Întreținerea constă în colectarea și transportul deșeurilor stradale, golirea coșurilor de gunoi, îndepărtarea mucurilor de țigări, curățarea vegetației de pe căile publice, spălarea și întreținerea coșurilor de gunoi. Norma de lucru este de maxim 15.000 metri pătrați/8h/zi. Astfel, suntem obligați să alocam zilnic 4 persoane pentru întreținerea parcului”, explică George Bașa, șeful punctului de lucru SOMA Salubrizare Stradală.

În a doua parte a zilei, o nouă echipă a SOMA vine în parc și reia traseul de curățenie: alei, coșuri de gunoi, locuri de joacă și fitness, după care se mută în partea de jos, unde există pump-track-ul, terenul de sport și spațiul pentru animalele de companie.

Cum păstrează SOMA curat cel mai nou parc al Sibiului, Belvedere: Este o muncă de echipă

”În principiul nu putem spune că întâmpinăm probleme majore în parcul Belvedere din punct de vedere al curățeniei. Cred că ajută foarte mult și prezența unui polițist local, oamenii au tendința de a fi mai atenți și mai respectuoși în astfel de situații. Pe de altă parte cred că se și vede că parcul atrage un anumit tip de oameni, mai liniștiți în general, părinți cu copii mici, astfel că majoritatea sunt atenți și păstrează curățenia. Este o muncă de echipă, noi facem curat, vizitatorii trebuie doar să încerce să păstreze”, precizează și Daniel Bărbulescu, controlor salubritate din partea SOMA.

Context

Belvedere este primul parc amenajat integral în ultimii 30 de ani în municipiul Sibiu. Întins pe o suprafaţă de 6,4 hectare, la marginea municipiului Sibiu, aproape de Pădurea Dumbrava, acesta a reprezentat o investiţie de 3,9 milioane de euro, fonduri europene.

Pentru amenajarea acestui parc s-au excavat 60.000 de metri cubi de pământ, balast, balast şi piatră spartă, pentru amenajarea a patru terase. Aici există 585 de arbori din 20 de specii, 6.000 de plante perene, zonele verzi fiind dotate cu sisteme automate de irigare. Sistemul public de iluminat este ecologic, fiind prevăzut cu peste 200 de stâlpi şi 37 de proiectoare pentru iluminat ambiental. Există şi o fântână arteziană cu jeturi de apă iluminată multicolor, şase cişmele cu apă potabilă, din care două pentru animalele de companie.

Sibienii care vin să se relaxeze aici au la dispoziţie 11 hotspot-uri care asigură conexiune la Internet, gratuită. Este singurul parc din Sibiu unde există o zonă cu hamace, nu doar bănci. De asemenea, există o zonă de fitness cu echipamente dedicate şi celor în vârstă şi persoanelor cu dizabilităţi.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică