Doi antreprenori români au preluat în primăvară fabrica de zahăr din Luduş, care fusese închisă în 2021 de grupul francez Tereos. Începând de săptămâna aceasta, fabrica a început să primească primele transporturi de sfeclă de zahăr de la cultivatori, iar producţia este preconizată să înceapă până la sfârşitul lunii septembrie.
Liderul sindical Daniel Preda a declarat presei că sfecla de zahăr din acest an este de o calitate foarte bună, cu un conţinut ridicat de zahăr. Fabrica va procesa o cantitate de aproximativ 3400 de hectare de sfeclă, iar în prezent sunt angajate în jur de 160 de persoane, dintre care 120 sunt permanenţi.
„Veştile sunt bune, deja a început să sosească sfecla în fabrică, de astăzi se intră în ture şi pe mâine se preconizează că se începe tăierea la sfeclă, tăierea însemnând că începe procesul tehnologic de extracţie. Începem producţia în aceste zile, au fost semnate contracte cu transportatorii şi, din câte am înţeles, anul acesta se va primi o cantitate recoltată de pe circa 3400 de hectare. Sfecla e foarte, foarte frumoasă, e bună, are conţinut bun de zahăr. La momentul actual suntem în jur de 160 de persoane angajate, din care 120 suntem permanenţi, restul este personal sezonier”, a declarat presei, marţi, liderul sindical Daniel Preda, transmite Economica.
El a precizat că sfecla contractată de conducerea Fabricii din Luduş de pe cele 3400 de hectare provine din judeţele Cluj, Mureş, Sibiu, Alba, Braşov şi Bistriţa-Năsăud.
„Din punctul nostru de vedere, al angajaţilor, cantitatea e mică, mai ales că ultima campanie a fost în anul 2021, când Tereos a anunţat că se retrage şi, dacă nu se găseşte un cumpărător pentru fabrică, o vor închide sau o vor demola. Cultivatorii mari de sfeclă s-au reorientat spre alte culturi, dar o parte au revenit anul acesta. Sperăm ca de anul viitor să fie mai mulţi şi să se cultive mai multă sfeclă”, a spus Daniel Preda.