cresc tarifele pentru curățarea și deszăpezirea străzilor din sibiu. sumele, mai mici față decât cerea soma
foto: arhivă

Consilierii locali vor vota, în ședința de joi, un proiect de hotărâre privind majorarea tarifelor pentru curățarea și deszăpezirea străzilor din municipiul Sibiu. Tarifele propuse spre aprobare sunt mai mici însă decât cele pe care le-a solicitat Soma. 

Soma a solicitat, printr-o adresă înregistrară la Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din cadrul Primăriei Sibiu, majorarea tarifelor pentru activitățile serviciului de salubrizare prestate de către acesta în municipiul Sibiu și în stațiunea Păltiniș. Solicitarea de majorare a tarifelor se referă la activitățile de măturat, spălat, stropire și întreținere căi publice, respectiv curățarea și transportul zăpezii de pe căile publice. „Solicitarea a fost motivată de operator prin modificarea cheltuielilor pentru anumite elemente de cost și prin introducerea unor noi cheltuieli care, în opinia operatorului, pot fi solicitate autorității contractante, prin tarif, în baza modificărilor legislative aduse de Ordinul ANRSC (…) considerat normă specială pentru această situație”, se arată în raportul de specialitate. 

Tarifele, mai mici decât cerea Soma

Consilierii locali vor vota, în ședința ordinară de joi a Consiliului Local, tarifele reduse pentru aceste activități. Sumele sunt mai mici decât cele solicitate de către operatorul de salubritate. Spre exemplu, Soma a cerut ca tariful pentru curățatul mecanizat al zăpezii și gheții și împrăștierea de material antiderapant (la temperaturi între 0 și 7 grade Celsius) să crească de la 27,89 lei, la 29,02 lei. Municipalitatea a propus alt tarif, mai mic, și anume 28,38 lei. 

Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului din Primăria Sibiu a analizat tarifele și a aplicat anumite corecții. „Au fost eliminate elementele de cost care nu au fost introduse de către operator în fișa de fundamentare inițială, depuse în cadrul procedurii de licitație, deși la acel moment exista cadrul legal necesar pentru a fi efectuate astfel de cheltuieli, respectiv: tichetele de masă, cheltuielile cu transportul angajaților, cheltuielile cu medicina muncii. (…) În urma acestor corecții, tariful operatorului se majorează cu un procent mediu de 17% pentru activitatea de salubrizare stradală, respectiv 10% pentru activitatea de deszăpezire, adică cu aproximativ 13,5% pentru activitățile ce fac obiectul contractului de delegare”, se arată în raportul de specialitate. 

Tarifele în vigoare, cele propuse de operatorul Soma și cele reduse, propuse spre aprobare de la 1 octombrie, pot fi consultate mai jos: 

cresc tarifele pentru curățarea și deszăpezirea străzilor din sibiu. sumele, mai mici față decât cerea soma

„Valoarea contractului, raportat la tarifele reduse propuse de către Serviciul Public de Management Salubrizare și Protecția Mediului, se majorează de la 72.483.960 lei fără T.V.A. (servicii de salubrizare stradală: 49.679.856,00 lei fără T.V.A., servicii de deszăpezire: 22.804.104,00 lei fără T.V.A.) la 84.720.956,80 lei fără T.V.A. (servicii de salubrizare stradală: 59.471.568,00 lei fără T.V.A., servicii de deszăpezire: 25.249.388,80 lei fără T.V.A.)”, se mai arată în raportul de specialitate. 

Ultima oră

Comentariul meu