orange and white prescription bottle on table
Foto Kevin Bidwell pe Pexels.com

Peste 500 de farmacii care eliberează medicamente cu fentanil și oxicodonă, analgezice opioide, vor fi supravegheate de Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentului, relatează EuropaLiberă.

Controale la sute de farmacii care comercializează fentanil și oxicodonă

Fentanil și Oxicodonă

Fentanil este un analgezic sintetic utilizat în anestezie și pentru dureri cronice, în timp ce oxicodona este un analgezic semi-sintetic folosit pentru dureri severe. Ambele se eliberează doar pe bază de rețetă specială pentru substanțe narcotice. În state este numit drogul zombie, din cauza comportamentului celor aflati sub influența acestuia. Când este utilizat ca drog, fentanilul poate produce efecte similare cu alte opioide, cum ar fi euforia, relaxare și ameliorarea durerii. Cu toate acestea, datorită potenței sale ridicate, riscul de supradoză și de deces este semnificativ mai mare comparativ cu alte substanțe. Supradozarea cu fentanil poate duce la probleme respiratorii, comă și moarte. Doza letală este de aproximativ 2-3 mg pentru majoritatea persoanelor.

Controale la farmacii

Inspectorii Agenției Naționale a Medicamentului au demarat controalele pentru a verifica legalitatea eliberării rețetelor cu aceste medicamente. Peste 500 de farmacii care le vând vor fi inspectate în perioada următoare. Ministerul Sănătății a precizat că aceste controale vor include și supravegherea procedurilor de returnare și distrugere a medicamentelor care nu mai sunt valabile sau provin de la pacienți care nu le mai folosesc.

În plus, Ministerul Sănătății intenționează să colaboreze cu alte instituții pentru a iniția modificări legislative, având ca scop reglementări mai stricte privind medicamentele psihotrope și stupefiante. Acest anunț vine în contextul în care Europa este avertizată cu privire la o posibilă creștere a consumului de fentanil, un drog extrem de puternic. Uniunea Europeană este îndemnată să ia măsuri pentru a preveni o situație similară cu cea din Statele Unite, unde zeci de mii de persoane mor anual din cauza acestui drog.

Controalele Ministerului Sănătății și ANMDMR

Inspectorii ANMDMR au început să verifice dacă rețetele cu oxicodonă și fentanil sunt legal eliberate încă de pe 18 septembrie, ocazie cu care au identificat peste 500 de farmacii care le comercializează. Aceste farmacii vor fi controlate în perioada imediat următoare.

Măsuri și Reglementări

„Verificările vor viza, de asemenea, supravegherea și controlul îndeplinirii procedurilor legale privind returnarea și distrugerea medicamentelor stupefiante și psihotrope care nu mai corespund din punct de vedere calitativ, cu termen de valabilitate expirat sau care provin de la pacienți ce nu le mai utilizează”, spune ministerul într-un comunicat remis presei luni.

De asemenea, ministerul va face controale și pe parcursul întregului proces de distrugere a acestor medicamente, fără a oferi mai multe explicații cu privire la modalitatea de realizare a acestor controale, numite „inspecții”.

Avertismente și Consumul de Fentanil în Europa

Europa ar urma să se confrunte cu o creștere uriașă a consumului de fentanil, un drog de 50 de ori mai puternic decât heroina. Uniunea Europeană este avertizată să ia măsuri, pentru ca situația din Statele Unite să nu se repete. Zeci de mii de decese au loc anual din cauza acestui drog în SUA.

Declarații și Avertismente Internaționale

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească pentru a evita o creștere a consumului de fentanil, un drog sintetic extrem de puternic, a declarat Ylva Johansson, comisarul european pentru afaceri interne, pentru Politico. Avertismentul oficialului UE vine la câteva zile după unul asemănător emis de secretarul de stat american Antony Blinken. El a spus că Europa are fie o problemă nedescoperită cu drogurile sintetice, fie va fi lovită de una în curând.

Impactul Fentanilului în Statele Unite

Drogurile reprezintă „ucigașul numărul unu în rândul americanilor cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani”, a spus Blinken, vineri, la New York.

„În cazul nostru (este) fentanilul, dar aceasta este o problemă care își face loc acum în multe alte părți ale lumii, iar faptul că atât de multe țări se străduiesc să colaboreze și să abordeze această problemă este o dovadă a faptului că se simte puternic nevoia de a găsi soluții globale de cooperare”, a subliniat oficialul american.

Situația Fentanilului în România

În România, drogul sintetic a fost menționat public pentru prima oară de procurorii antidrog într-o anchetă din vara acestui an, iar săptămâna trecută angajatul unui lanț de farmacii a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant că vindea comprimate care conțineau acest drog.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică