nu toate școlile din județul sibiu au pază. șefii isj și ipj spun că primăriile trebuie să se implice (video)

Nu toate școlile din județul Sibiu beneficiază de pază și de sisteme de supraveghere video, potrivit inspectorului școlar general al IȘJ Sibiu. Banii pentru aceste facilități ar trebui să vină de la primării însă, în zonele rurale, nu există suficiente fonduri. 

nu toate școlile din județul sibiu au pază. șefii isj și ipj spun că primăriile trebuie să se implice (video)

[brid video=”1418025″ player=”38897″ title=”Paza scoli Sibiu” duration=”184″ description=”Pază școli Sibiu” uploaddate=”2023-09-26″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1418025_th_6512dddb27e2d_1695735259.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1418025_sd_6512dddb27e2d_1695735259.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1418025.mp4″ width=”16″ height=”9″]

Inspectorul Școlar General al IȘJ Sibiu, Emilian-Marius Novac, a declarat, marți, la ședința Colegiului Prefectural, că nu toate unitățile de învățământ din județ beneficiază de pază și de sisteme de supraveghere video. „Există îngrijorare la școlile unde nu există pază, pentru că oricând se poate întâmpla un eveniment nedorit, nefericit”, a spus Novac.

Șeful IȘJ Sibiu spune că fondurile pentru astfel de facilități vin de la primării, însă în zonele rurale, posibilitățile materiale sunt mai reduse. „O implicare mai mare ar trebui să vină din parte comunității locale, a Primăriei, a Consiliului Local, pentru că ei asigură fondurile necesare achiziționării de echipament tehnic pentru supraveghere sau salarii pentru personalul de pază din școala respectivă. Majoritatea școlilor au asigurat echipament de supraveghere și personal de pază. Din păcate, în zona rurală, în localitățile mici, cu posibilități materiale mai reduse, nu sunt asigurate astfel de facilități. O să insistăm la cei care conduc UAT-urile respective să găsească și să prioritizeze sume de bani pentru a asigura în acest an școlar, cât mai repede, personal care să deservească acest serviciu de pază pentru elevi și pentru unitatea școlară în afara programului. (…) Directorii fac solicitări (n.r.: către primării) și atunci când solicită bugetul pentru școala respectivă fiecare solicită și bani pentru asigurarea siguranței și pazei unității școlare. În zone rurale, sunt școli mici, dar n-aș vrea să dau nume. Sunt mai multe școli în județ (n.r.: fără pază)”, a spus Emilian-Marius Novac, inspector școlar general al IȘJ Sibiu. 

Și șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sibiu, Tiberiu Ivancea, spune că autoritățile locale trebuie să se implice mai mult atunci când vine vorba de siguranța în școli. „O mai mare implicare a autorităților locale ar produce asigurarea unei mai bune organizări în ceea ce privește paza unităților de învățământ”, a spus Ivancea. Întrebat dacă primăria ar trebui să aloce mai mulți bani pentru pază ori pentru achiziționarea de sisteme de supraveghere, Ivancea a răspuns afirmativ. 

Potrivit acestuia, „nu există o corelare” între școlile care nu au pază și infracțiunile produse în incinta unităților de învățământ. „Incidentele sunt izolate, sunt 70 în incinta unităților și sunt 360 de unități de învățământ. Nu sunt foarte multe, dar se pot întâmpla și incidente mai deosebite dacă nu luăm măsuri și dacă nu încercăm să prevenim”, a adăugat șeful IPJ Sibiu. 

Ultima oră

Comentariul meu

Publică