Prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, a anunțat, marți, că familiile afectate de explozia din Valea Aurie vor putea primi fonduri de la Guvern.
[brid video=”1417838″ player=”38897″ title=”Prefectul Sibiului despre explozie” duration=”63″ description=”Prefectul despre explozia din Valea Aurie” uploaddate=”2023-09-26″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1417838_th_6512b110e6367_1695723792.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1417838_sd_6512b110e6367_1695723792.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1417838.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Șaisprezece apartamente din Valea Aurie, inclusiv cel în care a avut loc explozia, au fost afectate în urma evenimentului de duminică dimineața. Reprezentanți de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, dar și de la Direcția de Asistență Socială din cadrul Primăriei Sibiu, au demarat anchete sociale pentru a evalua câți bani pot primi familiile afectate.
Prefectul județului a explicat, marți, după ședința Colegiului Prefectural, care a fost procedura în acest caz, spunând că banii vor veni din fondul de rezervă al Guvernului.
„În acea zi, când s-a întâmplat acest eveniment tragic, am fost și eu acolo de față. Sunt 16 apartamente cu tot cu cel afectat total. Au fost și reprezentanții Primăriei în acea zi acolo, a venit șeful Poliției Locale, Aldea, și eu cred că Primăria Sibiu era pregătită și este pregătită să asigure o locuință sau un loc unde pot avea condițiile necesare până la rezolvarea situației de acolo. Reprezentantul Inspectoratului în Construcții a fost acolo, a realizat un raport de eveniment, iar în urma acestui raport va fi încheiat un proces verbal în care sigur va fi propunerea de a se elabora o expertiză de către un expert care este abilitat în acest domeniu. (…) Eu nu am informații că au cerut oficial (n.r.: cazare de la primărie). O să luăm toate măsurile care depind de noi pentru a beneficia de un ajutor urgență, în funcție de gradul în care a fost afectată locuința și bunurile de acolo, conform Legii 416 din 2011”, a declarat prefectul județului Sibiu, Mircea Crețu, marți, după ședința Colegiului Prefectural.
Cele 16 familii afectate de explozie vor fi evaluate, miercuri, de către reprezentanții de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială și de cei de la Direcția de Asistență Socială a Primăriei Municipiului Sibiu, ca să se stabilească dacă pot primi bani din fondul de rezervă al Guvernului.
Șeful ISU Sibiu a precizat, de asemenea, la finalul ședinței, că orice situație de urgență poate fi prevenită, de aceea, în următoarea perioadă, vor fi organizate campanii de informare preventivă.
Citește și: Verdict: Explozia din Valea Aurie s-a produs din cauza acumulării de gaze
„Niciun eveniment nu este izolat, toate evenimentele care generează intervenții și mai ales cu efecte de nivelul acesta, conduc la adaptarea strategiei noastre de informare preventivă și cu siguranță acțiunile de informare preventivă din perioada următoare o să fie orientate și spre prevenirea unor evenimente de acest gen. (…) Orice situație de urgență se poate preveni. Cauza (n.r.: exploziei din Valea Aurie) a fost acumularea de gaze. (…) La momentul intervenției, toate erau distruse, era foarte greu să îți dai seama de unde a fost acumularea de gaze”, a spus Lucian Trefaș, șeful ISU Sibiu.