contribuția la sănătate la pfa-uri va fi calculată în funcție de venitul anual

Începând cu anul 2024, persoanele care obțin venituri din activități independente vor plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) în funcție de venitul anual realizat, nu de un plafon minim.

Această măsură se aplică și persoanelor fizice care obțin venituri din drepturi de autor, din cedarea folosinței bunurilor, din alte surse, pentru care există obligația plății CASS.

Pentru aceste categorii de persoane, plafonul de plată a CASS rămâne neschimbat, adică de cel puțin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe economie.

Guvernul a lansat în dezbatere publică la 19 septembrie proiectul de lege prin care schimbă Codul fiscal, dar şi alte acte normative, scrie Economica.net

CASS aplicată asupra veniturilor din activităţi independente anuale realizate începând cu anul 2024 şi nu la plafonul de cel puţin 6, 12 sau 24 de salarii minime brute, cum e în prezent. Baza de calcul al CASS pentru aceste persoane va fi de cel mult 60 de salarii minime brute pe economie. Drept care, cei care declară venituri anuale din activităţi independente de 61 sau mai multe salarii minime brute începând cu anul 2024 vor plăti CASS la o bază de calcul de 60 de salarii minime, reiese din proiectul de lege.

Persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente în anul 2024 vor datora contribuţie de asigurări sociale de sănătate (CASS) la o bază de calcul egală cu venitul anual realizat/norma anuală sau norma ajustată de venit, după caz.

Ultima oră

Comentariul meu