Nu există urbanism contemporan fără implicarea comunității – afirm din capul locului ca arhitect și urbanist activ în Sibiu și în țară de peste 20 de ani. În desfășurarea meseriei de arhitect și din poziția de Președinte al Ordinului Arhitecților din România am militat permanent pentru ca oamenii, comunitățile să fie consultate, ascultate, luate în considerare și de autoritățile publice și de arhitecți și de dezvoltatori, așa cum se întâmplă la Munchen sau la Paris.
Urbanismul practicat după principii contemporane merge mult dincolo de aspectul fizic al construcțiilor și infrastructurii și se concentrează tot mai mult pe implicarea și participarea comunității în procesul de planificare și dezvoltare urbană. Această abordare colaborativă pune accentul pe crearea de orașe funcționale, durabile și echitabile, adaptate nevoilor și dorințelor oamenilor care le locuiesc.
Scriu aceste rânduri cu dorința de a populariza printre sibieni beneficiile colaborării dintre comunitate, autorități, dezvoltatori și experți în planificarea urbană, ca urmare a articolelor de presă legate de regenerarea spațiului urban din vecinătatea Cibinului, ocupat de fostele fabrici Flaro și Mondex.
Planificarea urbană pe care o gândim și o realizăm alături de colegii arhitecți și urbaniști cu care ne-am strâns și în platforma Sibiu 2024 (pe care îi puteți vedea aici), are următoarele caracteristici strâns legate de ascultarea vocii oamenilor din comunitate:
- Creează unui mediu prietenos pentru comunitate, în care oamenii să se simtă conectați și implicați. Acest lucru presupune dezvoltarea de spații publice atractive, parcuri, zone de recreere și de promenadă care să încurajeze interacțiunea socială și să ofere locuri de întâlnire și evenimente comunitare.
- Planificăm în spiritul sustenabilității: căutăm soluții în ceea ce privește dezvoltarea urbană, ținând cont de faptul că trăim într-o lume în care schimbările climatice și consumul excesiv de resurse sunt probleme tot mai presante. Implicarea comunității în procesele de planificare și luare a deciziilor poate ajuta la identificarea și implementarea unor soluții inovatoare, cum ar fi utilizarea energiei regenerabile, designul inteligent al clădirilor și promovarea transportului durabil.
- Reabilitarea și revitalizarea zonelor urbane: multe orașe se confruntă cu probleme de deteriorare și degradare a anumitor zone. Avem și noi în Sibiu zone largi aflate într-o stare de abandon precum fostele fabrici Simerom, Libertatea, Independența, Mondex, Scandia ș.a.m.d., pentru a enumera doar cele din jurul centrului istoric. Regenerarea trebuie să țină cont de identitatea și cultura locală, ceea ce duce la o mai mare satisfacție și implicare a comunității.
- Planificare spațială echitabilă: în care toți locuitorii au acces la facilități și oportunități. Prin implicarea comunității, se pot identifica nevoile și inegalitățile existente în diferite zone ale orașului și se pot lua măsuri pentru a le rezolva. Planificarea spatială echitabilă asigură că transportul public, serviciile de sănătate, educația, locuințele și alte facilități sunt accesibile tuturor și promovează coeziunea socială în comunități.
De ce este atât de importantă consultarea populației și implicarea ei în dezvoltarea proiectelor de urbanism, de către Primărie, urbaniști și dezvoltatori?
Perspectiva locală: Locuitorii dintr-o comunitate sunt cei mai bine informați în privința particularităților și necesităților specifice zonei. Prin consultarea populației, putem obține o înțelegere mai profundă a provocărilor și oportunităților din comunitate și putem adapta proiectul în consecință.
Susținere și implicare: Consultarea comunității îi implică pe sibieni în procesul de luare a deciziilor legate de dezvoltarea orașului nostru. Acest lucru duce la o mai mare susținere și angajament din partea sibienilor față de proiect. Atunci când oamenii se simt ascultați și implicați, există o probabilitate mai mare ca proiectul să fie acceptat și să beneficieze de sprijin în implementarea sa.
Identitate și apartenență: Prin consultarea populației, putem să ne asigurăm că proiectele de dezvoltare respectă valorile și identitatea comunității. Locuitorii pot aduce perspective unice asupra tradițiilor și culturii locale, ceea ce poate contribui la crearea unor spații urbane autentice și pline de viață.
În relație cu planul de urbanism ce privește spațiul ocupat de fostele fabrici Flaro și Mondex, vă invităm joi, pe 28 septembrie, la prezentarea acestuia susținută de Andreea Tănase, arhitectă și membră fondatoare Sibiu2024, și de mine, și la un dialog deschis asupra lui.
Locul și ora întâlnirii le vom anunța din timp inclusiv pe paginile de Facebook, pe care vă invit să le urmăriți:
https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024
https://www.facebook.com/sibiu2024
Vă așteptăm gândurile și opiniile despre modul în care se face dezvoltare urbană în orașul nostru la adresa: contact@sibiu2024.ro