părintele necula: când spuneam directorilor de licee din sibiu, că se consumă droguri, ne-au privit ca duşmani (video)

Preotul Constantin Necula, preşedintele organizaţiei „Crucea Albastră”, atrage atenţia că numărul copiilor, adolescenţilor şi al tinerilor care droghează este un fenomen în România.

Necula reaminteşte că, în urmă cu mai mulţi ani, când a început să avertizeze că se consumă droguri în licee din Sibiu, directorii acestor instituţii de învăţământ refuzau să confirme adevărul, că existau elevi care se drogau.

„Oamenii se aşteaptă ca un popă să fie tăntălău. (…) În urmă cu foarte mulţi ani, în Sibiu, am spus că s-au strecurat droguri în licee. Ne-au privit ca pe nişte duşmani”

Constantin Necula

Preotul Constantin Necula a declarat că, în urmă cu ani de zile, el şi colegii lui din organizaţia „Crucea Albastră”, care se ocupă de tratarea dependenţelor, au avertizat că se consumă droguri în liceele din Sibiu.

„Pentru mine personal e dificil, că se oamenii se aşteaptă ca un popă să fie tăntălău când vorbeşte. moale, să nu deranjeze pe nimeni. În urmă cu foarte mulţi ani, în Sibiu, Crucea albastră a desfăşurat o activitate în care le spuneam directorilor din vremea aceea avem probleme în licee, s-au strecurat deja droguri. Ne-au privit ca pe duşmani ai societăţii multilateral dezvoltate”, a spus Necula, joi seara, în timpul unei conferinţe despre consumul de droguri.

În urmă cu 25 de ani, lui Necula, alţi preoţi îi spuneau că rugăciunile şi apa sfinţită sunt suficiente ca să învingă dependenţa de droguri

„Atracţia mea spre „Crucea Albastră”, asociaţia pe care o reprezint în calitate de preşedinte de 25 de ani, a venit din ideea că îi auzeam pe toţi spunându-mi sincer, acum 25 de ani că, în calitate de preot este suficientă agheasmă şi rugăciune. De fapt ce am învăţat că în situaţiile de consum de alcool, de droguri şi jocuri de noroc, ultimul drac apărut în revizie tehnică peste România, e nevoie de echipă, iar din echipă Dumnezeu nu poate lipsi”, a mărturisit preotul Constantin Necula.

„Daţi-le copiilor preocupări! (…) Am luat-o razna! Pentru că am crezut că, în sine, a avea este totuna cu a trăi”

Constantin Necula

Preotul Constantin Necula, tată a doi copii, îi sfătuieşte pe ceilalţi părinţi să le acorde atenţie, timp, propriilor copii şi să aibă grijă ca aceştia să aibă preocupări sănătoase.

„Daţi-le copiilor preocupări! (…) Astăzi le dăm la preocupări de îi rupem, Baleare, Maldive, îi ducem dincolo, le cumpărăm tot ce se poate cumpăra în speranţa că înlocuim maternitatea şi paternitatea noastră cu lucrurile pe care le facem. (…) Niciodată un aparat sofisticat nu va înlocui vocea tatălui şi a mamei. Încercaţi să vă aduceţi aminte că în ciuda aparenţelor suntem copiii unor părinţi săraci, care ne-au crescut liniştiţi pentru că învârteau făcăleţul în mămăligă, nu luau semipretarate. Am luat-o razna. Pentru că am crezut că, în sine, a avea este totuna cu a trăi, când de fapt este uneori opusul. Deci, nu avem reţetă, nu putem fără echipă şi nu avem voie să ne minţim”, a adăugat părintele Necula.

Constantin Necula, fost voluntar la o asociaţie care tratează beţivii, a povestit cum curăţa cu mopul după alcoolici

„Oameni care n-au mişcat în viaţa lor din spaţiul Facebook-ului, îşi permit să dea lecţii oamenilor care miros rahatul situaţiei ca atare, că pute. (…) Da, credeţi-mă, eu ştiu dimineţile mele petrecute ca voluntar, în primă fază la Crucea Albastră, ştergând bine pe jos, pe sus, nu reuşeam niciodată. Chemam zugravii”, a povestit Constantin Necula.

„O generaţie întreagă îşi pierde sensul! Este lucrul cel mai grav la care este supusă acum, România”

Constantin Necula

„Toată lumea priveşte doar la urmările fizice accidente masive, pierderi pe conştiinţă, căderi, oameni buni, o generaţie întreagă îşi pierde sensul! E lucrul cel mai grav la care este supusă acum, Romania. Şi nu vine nimic din spate sa susţină rebranduirea în sens a copiilor ăstora. Atenţie! Nu-i o simplă durere de măsele, credeţi-mă, nu trece cu un doctor bun, oricât de bine ar fi el. E nevoie de mult mai mult”, avertizează preotul Necula, privind consumul de droguri în rândul tinerilor”, explică Necula.

„Când am ajuns noi, ca popor, un popor de proşti aşa de mari, încât tot ce ne bagă sub nas, copiii noştri să consume?!”
Constantin Necula

Preotul Constantin Necula îndeamnă societatea civilă, autorităţile, dar şi pe fiecare român să ia atitudine şi să se implice în prevenirea consumului de droguri şi mai ales ajutorarea tinerilor dependenţi, care pot fi salvaţi.

„Trebuie să dăm României, o alternativă. Iar alternativa este: dacă stăm împreună, nu ne învinge nimeni. Nu există politică? Nu e nimic. Noi suntem politica antidrog. Nu există finanţare? Nu-i nimic. Noi suntem finanţarea antidrog. Nu există voinţă?. Deşi asta pare că acum, dintr-o dată, a devenit foarte la modă. Dăm noi din voinţa noastră, pentru ceilalţi. Ăsta înseamnă un trup social sănătos, să se ofere, să dăruiască, să nu îşi bată joc de oameni”,

a declarat Constantin Necula

Preotul sibian a vorbit de mai multe dependenţe, nu doar de cea de droguri, inclusiv de cea de alimente nesănătoase sau chiar de televizor.

„Întrebarea mea este după ce am auzit pe oamenii aceştia vorbind, cum poţi să ajungă aşa de prost? Cum am ajuns, când am ajuns noi, ca popor, un popor de proşti aşa de mari, încât tot ce ne bagă sub nas, copiii noştri să consume?! Şi nu sunt supărat că îi scoatem de la droguri, dar îi lăsăm la alimente de tot felul, îi facem dependenţi de televizor. Cea mai bună dădacă electronică e televizorul. Îi face dependenţi de mii de alte lucruri mizere, care uneori, din nefericire, se coagulează în dependenţă”,.

spune Necula

„Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Poveşti cu zâne nu mai ţine”

Constantin Necula

Organizaţiile non-guvernamentale au doar 100 de paturi în România, pentru tratarea dependenţilor de droguri, ceea ce este insuficient.

„Perioada poeziei metaforice în sistemul românesc de control antidrog, anti alcool, anti jocuri de noroc, a trecut. Gata! Suntem în faţa unei realităţi care pute, rupe, ucide. Poveşti cu zâne nu mai ţine. Când a arătat numărul de puţini pe care putem să-i ajutăm, mi-am dat seama că, de fapt, nouă ne lipsesc centre teritoriale specializate în tratamentul antidrog, ne lipsesc psihologi oficial învăţaţi să facă asta, ne lipsesc medici care să aibă curajul să nu dea metadonă în locul amfetaminei, ci să zică că nicio dependenţă nu se tratează cu altă dependenţă mai mică. Punct. (…) E drama prea mare ca să ne mai putem permite doar conferinţe, simpozioane şi întâlniri. (…) Romania e a noastră. Nu trebuie să vină nimeni de nicăieri ca să rezolve situaţia noastră. Treziţi-vă! Nu are cine veni de nicăieri pentru a ne reînvăţa limba română, statura română şi ajutorul acesta între oameni”,

a concluzionat preotul Constantin Necula

Necula a vorbit despre consumul de droguri împreună cu actriţa Maia Morgenstern, amândoi fiind invitaţi speciali ai conferinţei „DA vieţii, fără droguri”, care a avut loc joi seara, la Centrul Cultural „Ion Besoiu”.

Ultima oră

Comentariul meu