Sezonul închirierii apartamentelor pentru elevi și studenți a început la Sibiu, odată cu apropierea deschiderii noului an universitar. Țeparii sunt și ei pregătiți pentru această perioadă și au început să pună în prcatică noi tehnici de a înșela persoane care caută să închirieze un apartament.
În decursul zilei de luni, în căutarea unei chirii la Sibiu, o femeie din Râmnicu Vâlcea a găsit un anunță pe platforma Storia, care se potrivea perfect cerințelor ei. Un apartament cu două camere la etajul doi al unui bloc, situat pe Bulevardul General Vasile Milea, complet utilat și mobilat și cu centrală proprie pe gaz, a fost opțiunea la care aceasta a apelat.
Prețul de închiriere părea a fi si el unul corect, mai exact, 1500 lei plus 1500 lei garanția. În conversația cu viitori chiriași, proprietara se arăta deschisă să ofere detalii despre momentul mutării, dar și despre cum se poate realiza plata.
„Dacă doriți, facem mâine dimineață o rezervare prin Airbnb pentru o lună, să puteți merge mâine să îl vedeți și chiar să vă mutați mâine dacă vă place și în decursul acestei luni stabilim o zi în care ne putem întâlni să facem contractul pentru un an. Cheile sunt într-un lockbox(o cutie cu cod de siguranță în interiorul blocului). Cei de la Airbnb o să vă dea codul și puteți lua cheile să intrați”, spune proprietara apartamentului în conversația pe Whatsapp.
Proprietara a insistat pe ideea că în cazul în care apartamentul nu este pe placul lor, pot să refuze și își vor primii banii înapoi. „Dacă vă place, rămâneți acolo și stabilim o zi când ne putem întâlni pentru contract. Dacă nu, le spuneți celor de la Airbnb că nu arată ca în poze sau că sunt probleme cu apa, cu centrala, orice motiv și refuzați cazarea”, spune aceasta.
Realitatea a fost cu totul alta. Imediat după ce femeia, care dorea să închirieze apartamentul, a trimis banii, proprietara nu a mai răspuns sub nici o formă, doar a trimis un e-mail prin care o redirecționa spre Airbnb. În acel moment, femeia a realizat că a fost o țeapă și că nu mai este cale de întoarcere. Mai mult, păgubita bănuiește că în spatele contului poate fi chiar un bărbat pentru că proprietara apartamentului a refuzat să vorbească telefonic.
Pentru a avertiza și alți oameni referitor la acest tip de înșelăciune, femeia a făcut o postare pe grupul de facebook „Caut chirie în Sibiu”. „Feriți-vă de acest anunț sau de oricare altul care vă pune să plătiți prin Airbnb. O să vă luați țeapă cum ne-am luat și noi azi de 3.000 de lei! Mare grijă că sunt foarte credibili, știu să te facă din vorbe, mai trimite și poză cu buletinul să pară credul! Noi am fost mai fraieri și am crezut”, a scris aceasta pe rețeaua de socializare.
În acest moment, anunțul cu închirierea apartamentului, afișat pe Storia, nu mai este valabil. Reporterul Ora de Sibiu a încercat să îl contacteze telefonic, însă numărul de telefon nu este disponibil.