colegiul național „gh. lazăr” și-a comemorat patronul spiritual

Ctitor al școlii românești, Gheorghe Lazăr a fost comemorat, luni, 8 septembrie 2023, la Colegiul Național „Gh. Lazăr”, al cărui patron spiritual este. În semn de prețuire și respect față de contribuția esențială a acestuia la întemeierea învățământului românesc, a fost organizat un simpozion la care au fost invitate personalități ale culturii sibiene contemporane.

colegiul național „gh. lazăr” și-a comemorat patronul spiritual

Prof. dr. Gabriel Octavian Negrea, directorul Colegiului, și prof. Gabriela Săndulescu, director adjunct al Colegiului, au rostit cuvântul de bun-venit care a însuflețit asistența.

Conferințe despre Gheorghe Lazăr

Au fost susținute trei conferințe despre cel pe care Nicolae Iorga l-a supranumit „cel dintâi învățător de ideal național”. Prof. univ. dr. Dumitru Acu, președintele Asociațiunii ASTRA, a vorbit despre viața și contribuția lui Gheorghe Lazăr la crearea limbajului matematic românesc.

Conf. univ. dr. Ioana-Narcisa Crețu a adus în prim-plan câteva observații despre activitatea cărturarului în perioada iluministă. În prelegerea sa, Cosmin-Crăciun Cruciat, autor al cărții Istoria Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, a prezentat evoluția de peste 300 de ani a acestei prestigioase instituții școlare. Mesajul transmis tinerilor „Duceți mai departe, cu onoare, spiritul lăzărist!”

colegiul național „gh. lazăr” și-a comemorat patronul spiritual

Lucruri mai puțin știute

Informații mai puțin cunoscute au fost aduse în discuție, precum faptul că la începuturi elevii erau numiți „lazarini” sau despre primele spații în care s-a învățat în Sibiu.

Evenimentul, organizat de Catedra de Limba și Literatura Română și de Catedra de Istorie, face parte din proiectul educațional „Gheorghe Lazăr – 200” și va continua în săptămâna „Școala Altfel”. Profesorii prezenți la simpozion au subliniat importanța redescoperirii valorilor promovate de Gheorghe Lazăr în conștiința tinerilor de astăzi.

Parafrazându-l pe Ion Heliade Rădulescu, putem spune că manifestările din acest an se înscriu sub genericul: „Și de la Sibiu și Avrig a răsărit soarele românilor”. Această recunoaștere i se datorează, fără nicio îndoială, lui Gheorghe Lazăr. La 200 de ani de la moartea sa, îi aducem un omagiu și îi mulțumim pentru contribuția sa neprețuită la formarea identității românești.

colegiul național „gh. lazăr” și-a comemorat patronul spiritual

Ultima oră

Comentariul meu