Ariile protejate ale judeţului Sibiu, în special Parcul Natural Cindrel, dar şi altele sunt „apărate” doar pe hârtie. Autorităţile ştiu că, mai ales în weekend, pasionaţii de enduro, off road, strică natura cu motocicletele, ATV-urile şi maşinile, însă deocamdată Poliţia şi Jandarmeria par neputincioase în faţa fenomenului.
Problema zonelor de munte, care nu sunt deloc protejate a fost discutată iar, marţi, în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică (ATOP), însă la final nu s-a rezolvat nimic, concluziile au fost că: legea este prea blândă, agenţii de circulaţie nu pot amenda şoferii şi motocicliştii care merg pe câmpuri, dealuri şi cărări de munte, iar jandarmii montani sunt prea puţini. Soluţiile lui Mihai Balaban, membru ATOP sunt ca poliţiştii să sperie infractorii, cu ajutorul jurnaliştilor şi al camerelor de acţiune GoPro.
[brid video=”1412066″ player=”38897″ title=”Ariile protejate din judetul Sibiu sunt distruse de ATV-uri, motociclete si masini de teren” duration=”340″ description=”Ariile protejate din judetul Sibiu sunt distruse de ATV-uri, motociclete si masini de teren” uploaddate=”2023-09-19″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1412066_th_6509d6321b702_1695143474.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1412066_hd_6509d72dbf33e_1695143725.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1412066.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Preşedinta USR Sibiu cere amenzi ca în străinătate şi implicarea jandarmilor montani
Consilierul judeţean Ruxandra Cibu Deaconu, membru ATOP şi lider al filialei judeţene USR a tras un semnal de alarmă marţi şi a spus clar, că trebuie găsite soluţii la problema distrugerii ariilor protejate de posesorii de mijloace motorizate.
„Este un subiect care s-a mai dezbătut în ATOP. S-a făcut şi o comisie la un moment dat. Problema nu este însă rezolvată, vorbim de accesul cu mijloace motorizate în zonele protejate. Weekend de weekend oamenii merg cu enduro, ATV-uri, maşini 4X4 până în Vârful Cindrel, sus. Şi deşi se cunoaşte acest lucru, nu există măsuri pentru weekend şi atunci aş vrea să vă rog (…) să găsim soluţii la o rezolvare a fenomenului. Repet, lucrurile sunt departe de a sta bine. Eu am fost recent, am văzut trei motociclete enduro, două ATV-uri şi o maşină 4X4 parcată sus, pe platou, în interval de două ore. Şi nu ştiu să fie o acţiune în sensul acesta, din partea Jandarmeriei montane”, a declarat liderul filialei judeţene USR, consilierul judeţean Ruxandra Cibu Deaconu.
Reprezentanta USR în ATOP cere amenzi pentru cei care încalcă legea, aşa cum se întâmplă în străinătate, unde „educaţia s-a făcut doar coercitiv, cu amendă, amendă, amendă”.
Mihai Balaban, universitar, o voce a societăţii civile, doreşte montarea de camere de acţiune
„Ideea a fost foarte simplă. (…)Am făcut recomandarea şi să montăm şi un GoPro. Domnul comisar Tiberiu (Ivancea n.r.) spunea că e valabil, să punem o cameră care să filmeze şi să vedem maşinile care intră. Dar nu neapărat să mergem să-i sancţionăm, să mergem, să fim prezenţi acolo şi să arătăm că cineva chiar se preocupă să nu se mai întâmple lucrurile acestea. La ultima şedinţă pe care am avut-o aici, la Consiliul Judeţean, am descoperit că există oameni care îşi postează pe Facebook, poză pe ATV în Cindrel, în rezervaţie. Deci nu au nicio problemă. (…) Cineva trebuie să se autosesizeze”, a spus Mihai Balaban, la şedinţa ATOP.
Balaban susţine că motociclete fără numere de înmatriculare circulă zilnic pe drumul de la Curmătură la Păltiniş, însă niciodată nu a văzut vreun poliţist să le oprească.
„Pe Drumul Judeţean 106A, de la Păltiniş către Curmătură nu există zi să nu coboare motociclete fără numere de înmatriculare. (…) Nu am văzut niciun echipaj care să le oprească”, a reproşat autorităţilor, Mihai Balaban.
Reprezentantul IPJ Sibiu prezent la şedinţa ATOP, comisarul Bogdan Nicolae Malea, şef la Ordine Publică a fost de acord că ar fi bine să se intensifice controale pe drumul judeţean care leagă Răşinariul de Păltiniş.
Poliţia când îşi face treaba, să cheme presa, ca să se sperie infractorii, spune Balaban
Mihai Balaban a recomandat Poliţiei sibiene, ca atunci când face acţiuni de control pe drumurile din judeţ, pentru a-i prinde pe cei care distrug ariile protejate, să cheme şi presa, „ca oamenii să vadă că există o activitate acolo, să se sperie, să nu mai vină atâţia”.
Preşedintele liberal al ATOP: „Legislaţia trebuie înăsprită”
Preşedintele ATOP, consilierul judeţean PNL, Gheorghe Sterp Vingărzan, a ţinut să precizeze marţi, că el nu este pasionat nici de enduro, nici de off road. După ce s-a delimitat clar de cei care practică aceste sporturi, preşedintele ATOP a explicat că montarea unor camere de acţiune, precum GoPro nu ar rezolva problema, pentru că cei care nu respectă legea şi natura, nu au plăcuţe de înmatriculare pe vehiculele lor.
„Îmi aduc foarte bine aminte. Am făcut patru comisii, din care una a fost pe acest domeniu enduro. Enduro off, road, nu sunt pasionat de acest sport. (…) s-a discutat de această propunere cu aceste camere GoPro, marea problemă fiind lipsa numerelor de înmatriculare de pe aceste autoturisme sau motociclete ” a arătat preşedintele ATOP, consilierul judeţean PNL, Gheorghe Sterp Vingărzan.
Preşedintele ATOP a amintit că s-au făcut adrese la primării, la ocoalele silvice, deci „din punct de vedere al ATOP-ului şi legal, ceea ce am putut face, noi am făcut. Totul ţine aici de controale înăsprite şi de legislaţie, legislaţie care ar trebui mult mai mult înăsprită”, a fost concluzia lui Gheorghe Sterp Vingărzan.
Subprefectul Sebastian Şebu spune că agenţii de circulaţie nu pot să păzească câmpurile şi dealurile şi să dea amenzi
„Poliţia Rutieră nu poate aplica sancţiuni unor autovehicule care merg pe câmp sau pe dealuri”, a atras atenţia subprefectul Sebastian Şebu.
Jandarmeria se plânge că nu are oameni. „Fenomenul este foarte răspândit”, însă jandarmii nu au prins pe niciunul dintre cei care distrug natura cu motoarele
„Cele mai mari probleme sunt următoarele: fenomenul există, e foarte răspândit, problema cea mai mare este că, resursele pe care le avem noi la dispoziţie, că nu e nimic de ascuns, avem doi jandarmi la staţiunea montană Păltiniş, pe zi, care lucrează 12 ore, uneori şi câte 24 de ore”, a explicat şeful Jandarmeriei Sibiu, Dan Marius Gândilă.
Întrebat de jurnalişti, câţi pasionaţi de sporturi extreme în arii protejate au prins jandarmii anul acesta, Gândilă a recunoscut că pe niciunul.
Infractorii trebuie prinşi când distrug natura, postările lor pe Facebook nu sunt probe în instanţă
Şeful Jandarmeriei Sibiu, Dan Marius Gândilă, a explicat că nu este o probă suficientă, o poză sau un filmuleţ postat de un pasionat de motoare, când distruge o arie protejată. Pentru ca acesta să fie sancţionat, trebuie prins când încalcă legea.
Haideti in Gusterita, sa vedeti zilnic, pe strada, asa ceva, copii conducand 2t si atv uri de toate capacitatile cilindrice. Nu trebuie sa fii prea norocos sa te inralnesti cu copii sub 14 ani conducand asa ceva. Pe strada, in oras.
pai atunci sa isi dea toti acesti ilustrii conducatori din Politie, Jandarmerie si ce o mai fi pe acolo demisia si sa vina oameni care gasesc o solutie viabila de a putea stopa acest fenomen…
cat de greu este sa puna o camera cu panou solar sau mai multe cu legatura GSM de date (internet) pe traseu sau in zonele cele mai des frecventate (conform pozelor de pe Facebook si nu numai) si apoi sa dea amenda acestor nesimtiti. Ce daca nu au numere le pozeaza fata si fac recunoastere faciala sau ii da la ziar in tot judetul si pe paginile de Facebook ale institutiilor amintite mai sus si sigur se va realiza ceva concret decat sa se ridice din umeri si sa se astepte sa ce: sa modifice cineva legea? dar au realizat demersuri in acest sens aceste institutii?
Plus de asta as vrea sa vad si eu un comunicat de la Jandarmerie legat de activitatea celor 2 jandarmi din Paltinis cu programul zilnic, ce masuri au intreprins in zona, ce realizari au (ca se construieste si pe acolo si se fac destule lucruri care nu respecta legea). Altfel eu consider ca sunt degeaba platiti sa se plimbe in aer curat, vorba aia: timpul trece leafa vine…
Jandarmii montani daca ar mai lasa miutele si cafelele si ar mai iesii pe teren, ar putea face treaba chiar daca sunt doi. Trebuie doar sa vrea! Firmele de ghidaj moto din Sibiu (enduroriding.ro) si Rasinari (trailtripsromania.com) pe unde credeti ca fac activitati!?. Firma care inchiriaza ATV.uri, vis.a.vis de Arena Platos Paltinis, pe unde credeti ca marg cu clientii!?
Nu e complicat de combatut fenomenul! Trebuie doar sa se vrea!