Astra Film Junior: O călătorie cinematografică magică pentru copii și adolescenți din Sibiu

Astra Film Junior. Copiii şi adolescenţii, chemaţi la aventuri cinematografice pe tărâmul magic al filmului documentar.

Lansat în 2009, programul de educaţie prin film documentar va avea în acest an un loc special la ediţia aniversară Astra Film Festival

Programul special Astra Film Junior, lansat în anul 2009, primul şi cel mai complex program de educaţie prin film documentar din România, cheamă copiii şi adolescenţii la Sibiu, în perioada 16-22 octombrie. Producţiile selectate, care vor fi proiectate în săli de cinema şi în full-dome cinema 360, sunt printre cele mai noi şi mai bune de pe piaţa filmelor documentare narative pentru copii şi adolescenţi.

Programul de proiecţii este gândit pentru trei categorii de vârstă, 6+, 11+ şi 15+ şi le oferă tinerilor spectatori ocazia de a cunoaşte un alt fel de cinema. Lista completă a filmelor AF Junior: http://www.astrafilm.ro/2023/astra-film-junior.

„Din anul 1993 şi până acum, Astra Film Festival a reuşit să îşi creeze propriul public, într-un gen de film necunoscut până atunci. Deşi este din ce în ce mai popular, filmul documentar nu se regăseşte încă în programul cinematografelor. În ceea ce îi priveşte pe copii şi adolescenţi, ei consumă mult conţinut audiovizual, dar prea puţin cinema. Am gândit acest festival în festival pentru ei: ca să-i readucem la experienţa de cinema. Îi chem pe tărâmul magic al filmului documentar”, a declarat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

Filmele din programul Astra Film Junior au fost alese astfel încât să fie potrivite pentru cele trei vârste ale copilăriei şi adolescenţei.

Pentru copiii din ciclul primar (6+), un loc aparte îl au filmele de animaţie şi cele care îi introduc în discuţii ale lumii actuale (schimbări climatice, planete, sateliţi artificiali şi naturali), proiectate în condiţii full-dome cinema 360, aşa cum numai la Sibiu se poate vedea. Pentru că la vârsta aceasta copiii încep deja să îşi pună numeroase întrebări existenţiale, organizatorii au pregătit şi o serie de filme ale căror personaje şi întâmplări oferă câteva răspunsuri, precum „Despărţirea de Nouă şi jumătate”, în care un copil de 10 ani îi explică fratelui său de 6 ani anumite schimbări naturale; „Tsering locuieşte pe acoperişul lumii”, recomandat pentru aprofundarea ideii de adaptare la diferite condiţii de trai; „Şcoala de la ţărmul mării”, film recomandat pentru cultivarea rezilienţei la copii. În program există şi o serie de filme care sunt potrivite şi pentru vizionarea de către elevii din clasele V-VI.

Celor din ciclul gimnazial (categoria 11+) le-au fost pregătite câteva filme despre copii care, deşi au vârste fragede, fac lucruri extraordinare: un grup de copii de 12-14 ani crează un traseu care va face parte din Via Transilvanica; Bogdan sculptează în lemn, cântă la vioară şi se joacă pe calculator; Valentin e bolnav, dar are un robot care îi ţine locul la şcoală până când se va vindeca; Eva şi prietenele ei iubesc parcul unde se joacă atât de mult încât se implică în activităţi de ecologizare; Jasmin caută să creeze punţi de legătură între cele două ţări ale ei, Finlanda în Somaliland; gemenii RaphaĂŤl şi Remi oferă un exemplu despre ceea ce înseamnă iubirea necondiţionată dintre fraţi; Storm (12 ani) face un videoclip despre efectele grave ale încălzirii globale. Poveştile lor reprezintă lecţii de civism, activism de mediu, voluntariat, ajută la înţelegerea ideii de incluziune socială, a schimbărilor climatice, a efectelor războiului ori a discriminării rasiale. Şi copiii din ciclul gimnazial au parte de filme proiectate full-dome 360: sunt poveşti despre astronomie, cer şi stele, zodiac, eclipse şi despre cum pasiunea pentru lectură te poate duce pe cele mai nebănuite înălţimi.

Adolescenţilor din ciclul liceal (15+) le sunt propuse filme în care eroii au de a face cu provocări specifice preocupărilor lor. Sunt filme în care în prim-plan sunt expuse problemele de etică în mediul online şi limitele expunerii online, provocările sustenabilităţii şi ale schimbărilor climatice, provocările lumilor virtuale, atât de interesante pentru cei pasionaţi de jocurile video online, respectiv cele din lumea reală, aşa cum sunt ele rezolvate de un grup de liceeni parizieni pasionaţi de hip-hop, care înţeleg importanţa propriilor decizii. Organizatorii au pregătit şi pentru liceeni proiecţii full-dome 360, despre călătorii în universul interior, în care descoperim chimia şi secretele vieţii, sau călătorii în exterior, acolo unde gheaţa nu se topeşte niciodată.

Proiecţiile vor fi completate de tradiţionalul concurs de benzi desenate, cel mai colorat proiect AFF, o adevărată continuare a experienţei de vizionare şi totodată o metodă creativă de aprofundare a conţinutului audiovizual urmărit. Iar proiectul „Profesia: Educator”, dedicat cadrelor didactice, include o proiecţie specială: filmul de ficţiune „În cancelarie/The Teachers’ Lounge” (r. Ilker Catak), în care vedem cum o tânără profesoară ajunge să se confrunte cu un întreg sistem.

Un eveniment educativ aparte în acest an îl constituie Atelierul de film documentar pentru tineri cu vârste de 18-25 de ani, organizat de Astra Film Festival în parteneriat cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L. Caragiale, secţia Master Film Documentar. Participanţii vor învăţa de la profesionişti din domeniu cum se realizează un film documentar.

Ultima oră