Fosta statuie a lui Gheorghe Lazăr din Piaţa Mare a Sibiului a fost mutată în Agrig, unde a fost dezvelită şi sfinţită duminică, chiar în ziua în care s-au împlinit 200 de ani de la moartea cărturarului.
Sute de oameni, oficialităţi de la Sibiu şi din Avrig au participat duminică, la dezvelirea statuii.
[brid video=”1410475″ player=”38897″ title=”Dezvelirea statuii lui Gheorghe Lazar in Avrig” duration=”99″ description=”Fosta statuie a lui Gheorghe Lazar din Piata Mare din Sibiu a fost mutata in Avrig” uploaddate=”2023-09-17″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1410475_th_65072b9f27536_1694968735.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1410475_sd_65072b9f27536_1694968735.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1410475.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Primarul Avrigului: „De acum încolo, să ne vedem la statuie!”
„Statuia lui Gheorghe Lazăr este de astăzi parte integrantă din existența noastră și a orașului și sper să fie o sursă constantă de inspirație pentru noi toți. Îmi doresc ca acest parc să devină un loc de întâlnire pentru avrigeni și pentru cei care ne vizitează orașul și să fie un spațiu în care poveștile și istoria să se împletească frumos. De acum încolo, să ne vedem la statuie!”, a declarat primarul Avrigului, Adrian David, duminică la dezvelirea statuii.
Primarul Sibiului: „Este o mulţumire să văd că statuia este din nou pusă în valoare”
„Este o mulțumire pe care o simt astăzi, ca primar al Sibiului, să văd că statuia este din nouă pusă în valoare, chiar în orașul în care s-a născut Gheorghe Lazăr”, a arătat primarul Sibiului, Astrid Fodor, printr-un mesaj publicat pe Facebook.
Istoria statuii lui Gheorghe Lazăr
Statuia lui Gheorghe Lazăr inaugurată duminică, în Avrig, a stat în Piaţa Mare a Sibiului în perioada 1985 – 2005.
„În 2005, statuia amplasată la acea vreme în Piață a fost îndepărtată temporar pentru a face loc lucrărilor de reabilitare a acestui spațiu, în pregătirea orașului pentru Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană 2007. În urma acestor lucrări, Piața Mare a primit o altă funcționalitate, dar și un alt aspect. De aceea, s-a decis ca statuia lui Gheorghe Lazăr să fie recreată în ton cu noul aspect al Pieței tot de sculptorul Radu Aftenie, cel care a produs-o și pe cea anterioară”, a explicat primarul Astrid Fodor.
Statuia mutată din Sibiu a fost restaurată de Mihai Iancovescu Rudeanu şi a fost readusă la imaginea ei iniţială duăî luni de tratamente, cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul Național Brukenthal, potrivit primarului Avrigului.
Gheorghe Lazăr este considerat întemeietorul învăţământului românesc.
Felicitări oamenilor care s-au ocupat de statuia asta! Să nu stea dosită, ca statuile dictatorilor.
Gheorghe Lazăr e un model pentru toți oamenii, dar mai ales pentru noi, românii. Ideile lui Gheorghe Lazăr să trăiască veșnic, să crească și să înflorească!
Vivat, crescat, floreat!
Baronul – cu care l-au pus pe Gheorghe Lazăr în Piața Mare din Sibiu la același nivel, asta când nu-l îngroapă pe Lazăr între dughene, scene sau patinoare – nu e un model nici pentru sașii lui, că o fost un satrap ordinar, ca satrapii de azi. Sașii au un Honterus sau un Teutsch. Dacă „baronul” respecta decretul împăratului care le dădea drepturi românilor care „făceau armata”, nu ar fi fost mii de oameni morți, printre care și Horea, Cloșca și Crișan.
Statuia nouă a baronului se uită la locul unde executa nevestele juzilor români care nu renunțau la credința lor, și care fugeau cu oile în Țara Românească sau în Moldova. Iar nevestele nu vroiau să spună când se întorc soții, să-i omoare. Sau unde executa sași care intrau în cetate după ora stabilită de baron. Iarna, pe ger, execuțiile se făceau prin aruncat apă rece pe femei care erau apoi lăsate legate de un stâlp afară până mureau. Un psihopat!
Iar acum secu-parveniții de teapa ăluia care o pus inițial numele firmei lui pe statuia criminalului, că o sponsorizat-o, e prea cretin să-și dea sama ce face.
Niște ticăloși idioți, scurși din securitate, ostili poporului român, care conduc Sibiul și promovează memoria unui criminal.