salvamontiștii au salvat doi bătrâni de pe vârful moldoveanu (foto)
foto Salvamont Argeș (Facebook)

Trei excursioniști, doi bătrâni și un tânăr, au avut o experiență periculoasă pe Vârful Moldoveanu. Printre cei trei era și un bărbat de 70 de ani, cu boli cardiace, fără medicamente de rezervă la el. „Vârful Moldoveanu NU este pentru oricine!!! Nu-l subestimați!”, spun salvamontiștii.

Un grup format dintr-un tânăr de 37 de ani și o pereche în vârstă, în jur de 70 de ani – bărbatul cardiac, fără medicamente de rezervă la el – s-a luptat o zi întreagă să urce pe vârf, unde au ajuns la ora 17.00, spun cei de la Salvamont Argeș, transmite Mediafax.

„Nu a fost îndeajuns, au decis să coboare prin Galbenă – varianta mai lungă – fără să țină cont că se întunecă. În Gura Zbuciumatului, cei trei se sperie de ceva care cred că a fost un urs, astfel că se reîntorc în creastă, tânărul plecând singur pe Scărișoara, cu gând să anunțe în Nucșoară. Prima noapte bătrânii o petrec în bordeiul ciobănesc din Galbenă”, arată sursa citată.

salvamontiștii au salvat doi bătrâni de pe vârful moldoveanu (foto)

Când s-a scurs timpul în care ar fi trebuit că cei trei să ajungă la mașina personală, salvamontiștii au mers către stâna lui Burnei, de unde au aflat informații de la turiștii care coborau. Spre seară, patru salvamontiști au urcat cu haine, mâncare și ceai la cei doi bătrâni, planul inițial fiind să fie evacuați cu un elicopter, în zori.

„Cu ajutorul telefonului prin satelit s-a stabilit că cei doi au mâncat și se simt în stare să coboare, dacă sunt ajutați. Coborârea a durat toată noaptea, astfel că după a doua noapte pe munte, cei doi ajung la auto personal parcat în capătul văii. Între timp, deja pe întuneric, persoana de 37 de ani a coborât la cabană în Poieni, de unde a fost preluat de un echipaj de jandarmi care l-a adus la baza Salvamont Nucșoară unde a rămas peste noapte. Repetăm: abordați vârful Moldoveanu așa cum se cuvine!”, adaugă Salvamont Argeș.

salvamontiștii au salvat doi bătrâni de pe vârful moldoveanu (foto)

Ultima oră

Comentariul meu