dirijorul american roderick cox, în premieră la filarmonica de stat sibiu: ”sunt foarte încântat să lucrez cu o orchestră românească”

Filarmonica de Stat Sibiu se aventurează în Festivalul Internațional „George Enescu” 2023 sub bagheta dirijorului american Roderick Cox.

dirijorul american roderick cox, în premieră la filarmonica de stat sibiu: ”sunt foarte încântat să lucrez cu o orchestră românească”

Aflat la prima sa participare în Festivalul Enescu și tot pentru prima dată la pupitrul unei orchestre românești, Roderick Cox ne împărtășește câteva gânduri înaintea celor două concerte din 14 septembrie (Sibiu) și 16 septembrie (București).

„Sunt foarte încântat să mă aflu pentru prima oară în România și să lucrez în premieră cu o orchestră românească: Filarmonica de Stat Sibiu. A fost minunat să fac cunoștință cu această orchestră fantastică. Acești muzicieni au o încântătoare bogăție a sunetului, ceea ce cred că se potrivește foarte bine muzicii lui Ceaikovski. Abia aștept să continui să lucrez cu ei în această săptămână, să ne dezvoltăm relația și sunt foarte entuziasmat de următoarele concerte”, a mărturisit dirijorul american stabilit în prezent la Berlin.

dirijorul american roderick cox, în premieră la filarmonica de stat sibiu: ”sunt foarte încântat să lucrez cu o orchestră românească”

Împreună cu orchestra sibiană și solista Ioana Cristina Goicea – vioară, Roderick Cox oferă publicului din Sibiu și București un program care are în centru Concertul pentru vioară și orchestră în Re major op. 25 de Erich Wolfgang Korngold, dar pune în valoare și Simfonia a IV-a în fa minor op. 36 a lui P.I. Ceaikovski, precum și o capodoperă a creației simfonice românești contemporane: György Ligeti – „Lontano”.

„În această săptămână, vom începe cu ‘Lontano’, a compozitorului român Ligeti, o lucrare atât de profundă pentru că utilizează un concept inventat de Ligeti, numit micropolifonie. Pornim de la niște canoane simple, care se stratifică și devin o țesătură densă, formează un mănunchi sonor fascinant. Sunt nerăbdător să vă prezentăm această compoziție. În continuare, vom acompania Concertul pentru vioară de Korngold interpretat de solista Cristina Goicea. Această lucrare nu duce deloc lipsă de bogăție melodică. Deși Korngold a scris această operă în America, în mod categoric sub influența muzicii de film pe care a compus-o în acea perioadă și este evidentă o atmosferă asemănătoare cu cea a lui John Williams, ea este totodată impregnată din belșug cu spiritul melodic rusesc. Iar asta ne duce spre monumentala Simfonie a IV-a a lui Ceaikovski. Înaintea acesteia, compozițiile simfonice ale lui Ceaikovski erau destul de abstracte, dar Simfonia a IV-a reprezintă un punct de cotitură în viața compozitorului. Ea reflectă experiențele complexe și turbulente, lupta cu forța destinului care împiedică o viață bogată, o viață împlinită, în viziunea lui Ceaikovski. Este foarte specială pentru mine, fiind una dintre primele simfonii pe care le-am dirijat și după ce am văzut orchestra abordând această lucrare și explorând mai profund partitura, acum mă simt și mai emoționat să o aduc în fața dumneavoastră, în aceste două concerte fabuloase, așa că sper să ne vedem!”, transmite Roderick Cox.

Primul din seria celor două concerte va avea loc joi, 14 septembrie, ora 19.00, la Sala Thalia a Filarmonicii de Stat Sibiu. Biletele sunt disponibile la casieria Filarmonicii și pe iabilet.ro, la prețul de 40 lei (50% reducere pentru elevi, studenți și pensionari). Sâmbătă, 16 septembrie, ora 13.00, la Sala Radio din București, orchestra Filarmonicii Sibiu va concerta din nou sub auspiciile Festivalului Internațional „George Enescu”, în Stagiunea Orchestrelor Românești.

Festivalul Internațional „George Enescu” este un eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Proiect cultural finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

dirijorul american roderick cox, în premieră la filarmonica de stat sibiu: ”sunt foarte încântat să lucrez cu o orchestră românească”

Ultima oră

Comentariul meu

Publică