licitație pentru pista de biciclete care va lega parcul sub arini de zoo. costă peste 5 milioane de lei

Primăria municipiului Sibiu a lansat licitația pentru proiectarea și execuția pistei de biciclete care va lega Parcul Sub Arini de Grădina Zoologică. Pista de pe strada Theodor Aman va avea o lungime de aproape doi kilometri și va costă peste 5 milioane de lei, pe traseu fiind amenajate refugii pentru repaus, rasteluri pentru biciclete și trotuare de acces. Municipalitatea vrea să monteze inclusiv un totem digital, pe modelul celui de pe malurile Cibinului, pentru a monitoriza fluxul de bicicliști.

Pista de biciclete de pe strada Theodor Aman va avea o lungime de 1,92 kilometri și va lega parcul Sub Arini de Grădina Zoologică, asigurându-se astfel continuitatea rețelei de piste din zonă. În prezent, strada Theodor Aman este utilizată în comun, atât de către pietoni, cât și de bicicliști. Prin acest proiect se va crea o pistă dedicată pentru biciclete, delimitată de calea pietonală, scopul fiind acela de a crește siguranța pentru ambele tipuri de deplasare. „Pe traseul pietonal/auto strada Avrig – strada O. Goga – strada Theodor Aman – strada Valea Aurie – până la Grădina Zoologică nu este amenajată o pistă pentru biciclete care să continue traseul între parcul Sub Arini și Zoo poarta 2. Traseul, în marea lui majoritate, este actualmente cu structură de beton/asfalt, lipsind trotuarele, marcajele și semnalizările rutiere. (…) Traseul pentru biciclete care va fi amenajat pe strada Theodor Aman este un obiectiv de importanță majoră, care contribuie la stimularea practicării unor activități sportive și la utilizarea mijloacelor de transport nepoluante, aducând un aport considerabil reducerii emisiilor de CO2 și asigurării condițiilor optime pentru creșterea confortului și a calității vieții”, se arată în caietul de sarcini. 

Pista de biciclete de pe strada Theodor Aman face parte dintr-un coridor de deplasare amplu. Odată finalizate lucrările în cadrul proiectelor aflate în implementare, sibienii se vor putea plimba, pe o pistă continuă, din cartierul Gușterița până în Pădurea Dumbrava. 

licitație pentru pista de biciclete care va lega parcul sub arini de zoo. costă peste 5 milioane de lei

Refugii de relaxare, bănci smart și alte dotări moderne

Potrivit caietului de sarcini, se vor amenaja opt refugii destinate repausului pe parcursul traseului. Acestea vor avea dimensiunile minim de 3,5 x 11 metri. În etape de proiectare, amplasarea lor se va realiza astfel încât să nu se creeze un conflict între fluxul pietonal și cel velo. De asemenea, se vor realiza minim 10 puncte de legătură cu pista de biciclete. Municipalitatea vrea să fie plantați minim 28 de arbori, cu circumferință de 16-18 și cu o înălțime cuprinsă între 3-5 metri. 

În apropierea lacului din Grădina Zoologică, se va amenaja un pod pentru bicicliști pentru a conecta traseul cu Pădurea Dumbrava. 

Printre dotările amplasate de-a lungul traseului se numără: 14 bănci smart, 14 coșuri de gunoi și 48 de pasteluri pentru biciclete cu prindere individuală. Va fi amplasat inclusiv un totem digital de numărare a fluxurilor de bicicliști și pietoni. 

Valoarea estimată a contractului este de aproape 5,2 milioane de lei cu TVA. Bugetul alocat este fix și nu va putea fi depășit. Pista ar urma să fie finalizată anul viitor. Potrivit caietului de sarcini, durata totală a contractului este de 15 luni, dintre care 3 luni etapa de proiectare și 12 luni etapa de execuție. 

Ultima oră

Comentariul meu