tudor giurgiu la premiera la sibiu a filmului despre revoluţia din 89: istoricii să spună adevărul (video, foto)

Tudor Giurgiu a declarat joi seara, la Sibiu, că este nevoie ca istoricii şi procurorii să stabilească adevărul despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989. Regizorul filmului “Libertate” şi o parte din actorii care joacă în filmul despre Revoluţia din 89 de la Sibiu au dialogat cu spectatorii prezenţi la premiera filmului, la Cine Gold, în cadrul Transilvania Internaţional Film Festival (TIFF).

Tudor Giurgiu: “Nicăieri nu a fost ca la Sibiu”

Regizorul filmului “Libertate” a explicat de ce a ales să facă un film despre evenimentele din decembrie 1989 din Sibiu. Întrebat de un spectator de ce nu a ales să regizeze un film despre Revoluţia din 1989, din alt oraş, Giurgiu a răspuns: “De ce Sibiul? Pentru că nicăieri nu a fost ca la Sibiu. “

Tudor Giurgiu a mai mărturisit că el a locuit o vreme în Sibiu, în cartierul Hipodrom, dar că în decembrie 1989 el nu a fost în oraş, când a avut loc Revoluţia.

tudor giurgiu la premiera la sibiu a filmului despre revoluţia din 89: istoricii să spună adevărul (video, foto)

Misterul zecilor de luptători veniţi de la Bucureşti cu avionul

Tudor Giurgiu a relatat la Sibiu şi despre venirea în oraş, înainte de Revoluie cu o zi sau două, a 20-30 de militari, transportaţi cu avionul, care, ulterior ar fi fost văzuţi în haine negre în timpul luptelor din decembrie 1989.

“Cred că în 19 sau 20 decembrie, din Bucureşti a decolat un avion, era obişnuita cursă Bucureşti – Sibiu. (…) S-au urcat în avion 20-30 de indivizi bine făcuţi, cu rucsaci. au ajuns în Sibiu. Toţi pasagerii nu au înţeles ce misiune au aceşti domni. Toata literatura nu consemnează cine sunt, unde, cine i-a dus şi ce au făcut în zilele următoare. (…) Se pare că ar fi arodaţi Direcţiei de Informaţii a Armatei, direcţie de acţiune în situaţii limită. S-a speculat că au fost cazaţi în unitatea militară, că au fost îmbrăcaţi în negru, că au avut intervenţii, dar acestea sunt speculaţii.  E unul din subiectele, apropos de ce Sibiul”, a adăugat Tudor Giurgiu.

tudor giurgiu la premiera la sibiu a filmului despre revoluţia din 89: istoricii să spună adevărul (video, foto)

“Nimeni nu îşi asumă să spună: am greşit, ne cerem scuze sau ce s-a întâmplat”

Regizorul filmului este de părere că ar trebui ca istoricii, procurorii să lămurească adevărul despre ce s-a întâmplat în Sibiu, în decembrie 1989.

“Aici a fost ceva care ar trebui lămurit de istorici, să spună de fapt adevărul. Pluteşte deasupra tuturor şi nimeni nu îşi asumă să spună: am greşit, ne cerem scuze sau ce s-a întâmplat. În dosarul Revoluţiei, dacă s-ar fi făcut o anchetă corectă, nu una muşamalizată după anul 1990, s-ar fi ajuns rapid la nişte concluzii, nu a fost asta obiectivul Procuraturii Militare în anii 1990”, a precizat Tudor Giurgiu.

tudor giurgiu la premiera la sibiu a filmului despre revoluţia din 89: istoricii să spună adevărul (video, foto)

“Libertate” – un film premiat în străinătate înainte de a rula în cinematografele din România

Filmul “Libertate” va putea fi văzut din 6 octombrie, în cinematografe. Sibienii au ocazia să vadă filmul, în 28 septembrie, la Centrul Cultural “Ion Besoiu”. Filmul deja a obţinut Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă, la cea de-a 29-a ediție a festivalului Sarajevo Film Festival.

 

Ultima oră

Comentariul meu