Cele mai noi creșe din Sibiu, și anume cea din Vasile Aaron, ce aparține de Grădinița cu Program Prelungit Nr. 14, cea din Țiglari, ce ține de Școala Gimnazială Nr. 23 și cea din Ștrand, afiliată Școlii Gimnaziale Nr. 1, nu s-au deschis la începutul lunii septembrie, așa cum ar fi fost normal. Părinții care și-au înscris copiii la aceste creșe s-au arătat revoltați de situație și au căutat răspunsuri la directorii unităților de învățământ, dar și la Inspectoratul Școlar. Mulți dintre ei s-au văzut nevoiți să se reorienteze inclusiv către creșe private. Conducerea ISJ Sibiu dă asigurări că lucrurile se vor așeza, unitățile se vor deschide „în curând”, iar antepreșcolarii nu vor rămâne pe dinafară.
Conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Sibiu dă asigurări că noile creșe din Sibiu se vor deschide toamna aceasta, iar părinții care și-au înscris copiii aici îi vor putea aduce să ia parte la activități. „Ținând cont de toate semnalele transmise de către părinții copiilor înscriși la grupele de antepreșcolari de la creșele care aparțin Școlii Gimnaziale Nr. 1 Sibiu, Școlii Gimnaziale Nr. 23 Sibiu și Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 14 Sibiu, către trusturile de presă sibiene, precum și de mesajele transmise de către conducerea celor trei unități de învățământ, doresc să transmit tuturor faptul că activitățile la aceste grupe vor începe cât mai curând, iar părinții vor putea trimite toți copiii înscriși la activitățile acestor trei creșe”, a transmis, joi, Emilian-Marius Novac, Inspectorul Școlar General al ISJ Sibiu.
Se deschid, dar cu întârziere
Motivul pentru care creșele noi nu s-au putut deschide la data stabilită a fost că nu exista personal suficient, vina fiind a Ministerului Educației, care a transmis cu întârziere ordinul prin care se arată posturile scoase la concurs pentru personalul necesar.
ISJ Sibiu a putut repartiza pentru aceste creșe doar 63 de posturi. „Inspectoratul Școlar Județean Sibiu a repartizat, în ședința Consiliului de administrație de marți, 05.09.2023, posturile necesare derulării activităților, respectiv 17 posturi de educatori-puericultori, 34 posturi de îngrijitori, 3 posturi asistenți medicali, 3 posturi bucătari, 3 posturi ajutor de bucătar și 3 posturi mecanic. Aceasta înseamnă 63 de posturi. Înțeleg faptul că nu acoperă întreg necesarul cerut de către conducerea unităților de învățământ în care funcționează cele trei creșe, însă este maximul de posturi pe care l-am putut repartiza și aproba în prezent”, explică Inspectorul Școlar General Emilian Novac.
ISJ Sibiu a cerut 207 posturi noi către Ministerul Educației pentru anul școlar 2023-2024, însă a primit doar 100 de posturi. Dintre acestea, 63 au fost distribuite către cele trei creșe. „Vreau să vă transmit faptul că nu era posibilă distribuirea tuturor posturilor către aceste creșe deoarece în acest an școlar vom funcționa cu mai mult de 11 grupe la nivelul preșcolar (grădiniță) și cu mai mult de 54 de clase pregătitoare, acest fapt însemnând un necesar de 65 posturi didactice pentru funcționarea lor”, adaugă Novac.
Conducerea ISJ spune că va căuta soluții pentru acoperirea necesarului de posturi, în special pentru creșe, și va insista către Ministerul Educației pentru alocarea și a celorlalte posturi necesare. „Este o decizie temporară, necesară pentru începerea activității la creșele noi, chiar dacă aceasta nemulțumește unele persoane”, transmit reprezentanții instituției.