Iubitorii artei au ocazia să vadă în premieră pentru Europa de Est, până duminică inclusiv, la Palatul Brukenthal, desene şi gravuri semnate de pictori celebri, precum Durer, Rafael, Leonardo, Michelangelo, Brueghel, Rembrandt, Rubens, Schiele, Munch. Expoziţia adusă de la Muzeul Albertina din Viena mai poate fi admirată doar câteva zile. Operele aduse din Austria au fost admirate până acum, de către aproximativ 40.000 de vizitatori, un record pentru o expoziţie temporară dintr-un muzeu din România.
[brid video=”1401990″ player=”38897″ title=”Expozitie in premiera in Europa de Est la Sibiu” duration=”448″ description=”Expozitie in premiera in Europa de Est, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu capodopere de Michelangelo, Leonardo da Vinci” uploaddate=”2023-09-07″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1401990_th_64fa0430e8e81_1694106672.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1401990_sd_64fa0430e8e81_1694106672.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1401990.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Expoziţia vedetă a anului 2023 la Sibiu
Expoziţia Albertina & Brukenthal care a fost vernisată în luna iunie, în timpul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu este posibil să fie cea care a atras cei mai muţi vizitatori în acest an la Sibiu, estimarea este de peste 40.000 de români şi străini care au venit special să vadă capodoperele expuse pentru prima dată în Europa de Est, la muzeul din Piaţa Mare.
„Este o expoziţie de succes şi din calculele noastre şi aşa cum se vede şi la numărul de vizitatori, într-o lună de zile am avut peste 25.000 de vizitatori, ceea ce, pentru Sibiu şi pentru o expoziţie temporată în România este un număr foarte mare. Luna aceasta au mai fost în jur de 10.000 de vizitatori. În principiu, Expoziţia Albertina și Brukenthal să adune când tragem linie, în jur de 40.000 – 45.000 de vizitatori. Este o expoziţie inedită, în premieră în România şi la Brukenthal, o primă colaborare pe linie directorală între Albertina şi Muzeul Naţional Brukenthal”, a declarat pentru Ora de Sibiu, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă.
Pictori români şi străini într-o singură expoziţie
O sală a expoziţiei este despre patrimonul Muzeului Naţional Brukenthal şi o sală despre patrimoniul Albertinei.
„Sunt piese extraordinare. Avem Durer, avem Leonardo, Rafael, Rembrandt, Rubens, Schiele, Munch, o expoziţie cu ce are Muzeul Albertina mai valoros”, a spus Alexandru Chituţă.
Cei care vor vedea expoziţia în următoarele zile se pot bucura de opere semnate de artiştii Durer, Rafael, Leonardo da Vinci, Michelangelo, Brueghel, Rembrandt, Rubens, Schiele, Munch, Neuhausser, Smigelschi, Tonitza, Luchian, Baba, Wagner, etc (lucrări de pictură, desen, gravură, litografie, facsimil).
Baronul Brukenthal a fost prieten cu prinţul Albert
„Brukenthal a fost prieten cu prinţul Albert, care a înfiinţat Albertina. Amândoi s-au sfătuit, au colaborat. Brukenthal a înfiinţat Muzeul Brukenthal la Sibiu, Albert a înfiinţat Muzeul Albertina la Viena. Cel mai frumos şi mai rafinat muzeu din lume, Albertina”, a povestit directorul Muzeului Naţional Brukenthal, Alexandru Chituţă.
Brukenthal l-a vizitat pe prinţ la Bratislava, la acea vreme capitala Ungariei, unde Albert era guvernator.
Atât Arhiducesa Maria Christina cât și Sophia Katherina au avut o mare influență în viața soților lor, Albert și Samuel, sprijinindu-i și fiindu-le alături în îmbogățirea colecțiilor.
Baronul Brukenthal a fost cel care încă din anul 1802, când și-a redactat testamentul și-a cedat întreaga avere comunității, care ajungea astfel cel mai mare muzeu din Europa de sud-est. La Viena peste ani, Albert von Sachsen-Teschen își ceda și el colecțiile, înființând celebra Albertina, instituind, asemeni lui Brukenthal, un fideicomis.
Tocmai prietenia lui Brukenthal cu Albert a făcut această expoziţie la Sibiu.
„E o premieră pentru Europa de Est. Este singurul parteneriat pe care Albertina l-a realizat cu un muzeu din Europa de Est. Lucrările nu au mai fost expuse niciodată în Europa de Est”, a mai spus Alexandru Chituţă.
Celebra lucrare Iepurele lui Albrecht Dürer, expusă încă la Sibiu
Iepurele lui Albrecht Dürer este o operă importantă a Renașterii germane. Această acuarelă, realizată în 1502, prezintă un iepure așezat pe picioarele din spate, cu fața spre stânga. Are dimensiunile 25,1 x 22,6 cm și se află în colecția Muzeului Albertina din Viena, fiind expusă la Sibiu lucrarea.