Concert de pian și chitară la Sibiu. În repertoriu sunt și piese compuse de George Enescu
*

Muzeul Național Brukenthal continuă și în acest an organizarea concertului de chitară susținut de Raul Guțu. În acest an alături de acesta este invitată și pianista Maria Cristina Ionel.

Concert de pian și chitară la Sibiu. În repertoriu sunt și piese compuse de George Enescu

Concertul de pian și chitară este organizat cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu și va avea loc joi, 7 septembrie 2023 ora 18:00, în Sala oglinzilor, str. Gen. Magheru, nr. 1-3, intrarea fiind gratuită.

Din repertoriul concertului nu vor lipsi piese compuse de George Enescu, Claude Debussy, Maurice Ravel, Dilermando Reis, Heitor Villa Lobos, Fernando Sor, Luigi Boccherini.

Raul Răzvan Guțu a descoperit chitara la vârsta de 10 ani în Constanța, orașul natal, intuind, din prima clipă, că nu este un simplu instrument, ci îi va fi o pasiune de o viață.

A început studiul chitarei la Colegiul Național de Arte ,,Regina Maria” din Constanța, perioada caracterizată de participări la prestigioase concursuri naționale și internaționale (,,George Georgescu” ,,Micul Paganini”, Festivalul Internațional de chitară Eduard Pamfil) și olimpiade școlare, obținând numeroase premii și recunoașterea membrilor juriilor.

Tot atunci, Raul își lansează albumul de compoziții proprii ,,Crăciun la malul mării”, fapt unic în peisajul artistic muzical constănțean și chiar național.

Urmează studiile universitare și masterale în cadrul Universității Naționale de Muzică din București, la clasa conferențiarului doctor universitar Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu, specializarea Interpretare Instrumentală (chitară), Stilistică Interpretativă Vocală și Instrumentală, profesor de instrument. Preocupat în permanență de perfecționare și de descoperirea de noi valențe interpretative, participă la masterclass-urile susținute de: Gábor Podhorszky, Gabriel Bianco, Harold Gretton, Gerhard Reichenbach, Csáki András şi Ulrich Müller, etc.

Susține recitaluri solo și camerale în întreaga țară (Opera Națională din Brașov, Teatrul Naţional de Operă şi Balet ,,Oleg Danovski” din Constanța, Teatrul Fantasio din Constanța, și în diverse alte locații Sibiu, Alba Iulia, București și Sighișoara), multe dintre ele fiind transmise de posturi TV locale și naționale.

În ultimii patru ani, ajutat și de un dar pedagogic înnăscut, își transmite mai departe pasiunea în calitate de profesor de chitară clasică la Liceul de Artă ,,Regina Maria” din Alba Iulia și Liceul de Artă din Sibiu, elevii săi obținând rezultate deosebite la concursuri și olimpiade școlare.Concert de pian și chitară la Sibiu. În repertoriu sunt și piese compuse de George Enescu

Născută în 1993, Maria Cristina Ionel este o pianistă implicată în scena muzicii clasice românești. Având o preocupare constantă pentru explorarea culorilor sonore și dezvoltarea mijloacelor expresive ale interpretărilor sale la pian, Maria Cristina se concentrează în prezent pe repertoriul din începutul secolului al XX-lea, în special lucrările compozitorilor Debussy, Ravel și Enescu.

Pianista a întreținut o bogată și variată activitate artistică ce cuprinde atât recitaluri solo cât și în formații camerale, concertând pe scene din țară, dar și în străinătate (Austria, Italia, Ungaria, Lituania). De asemenea, Maria a urcat pe scenă în cadrul unor festivaluri prestigioase, cum ar fi Festivalul CHEI al Universității Naționale de Muzică București (2014, 2017), FestITALIA (2014) și Klaipeda Sea Festival (2023).

De-a lungul timpului a obținut numeroase premii la concursuri, printre care se numără locul al doilea la Festivalul muzicii maghiare (2021), locul al doilea la Concursul Național Mihail Jora (2015), premiul întâi la Concursul Gradus ad Parnassum (2011, 2012), locul al treilea la Concursul Drumul spre celebritate (2017) și premiul întâi la Concursul Național Craiova-Piano (2010). Recent, a fost semifinalistă la concursurile internaționale Worldvision Music Contest (2021) și Vigo International Piano Competition (2022).

Colaborările ei cuprind de la acompaniament vocal și instrumental (stagiunea Opera la BibliotecăMasterclassul de tehnică și interpretare vocală susținut de basul Florin Ganea, Concursul de lied românesc, olimpiade de muzică, concursuri instrumentale etc.) până la festivaluri inedite precum NEXT Film Festival (2019). De asemenea, formează un duo cameral alături de violonista Cătălina Cîrciu și recent a început colaborarea alături de bas-baritonul Dragoș Andrei Ionel.

Începând cu anul 2022, face parte din echipa de muzicieni în cadrul proiectului european SOUND project, care are ca scop dezvoltarea unei noi modalități de muzicoterapie destinată pacienților care suferă de Alzheimer.

Maria Cristina Ionel și-a finalizat studiile la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa de pian a pianistei și profesoarei Dana Borșan. Fiind preocupată de măiestria interpretativă, a participat la masterclass-uri susținute de pianiști de renume precum Gintaras Januševičius, Stefan Arnold, Hakon Austbo, Dan Grigore, Adrian Oetiker, Gerlinde Otto, Tobias Schabenberger, Anton Kernjak etc. și continuă să se perfecționeze, începând cu anul 2019, în cadrul cursurilor organizate de European Music Institute Vienna cu reputatul pianist și pedagog Martin Hughes.

Din 2017 până în prezent desfășoară în paralel și o activitate pedagogică bogată, fiind profesor de pian la International School of Bucharest și la Școala gimnazială de arte Iosif Sava, elevii săi obținând premii la concursuri naționale și internaționale.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică