benzinăriile unui afacerist din sibiu, închise de autorități la timișoara
Sursa foto: deBanat.ro

Două benzinării, deținute de un afacerist sibian, au fost închise săptămâna aceasta, în urma controalelor. Benzinăriile funcționau din 2010 fără autorizație de mediu.

Primarul Dominic Fritz a dispus, prin Poliția Locală, închiderea a două benzinării, care nu aveau autorizaţie de mediu din anul 2010. Friotz, nu o spune, dar benzinăriile aparţin afaceristului Dumitru Domnariu, un milionar din Sibiu apropiat de PNL şi abonat la contracte cu statul. Domnariu a fost reţinut, în 2014, de DICOOT, în urma unor percheziţii făcute în Sibiu şi Timişoara, potrivit deBanat.ro.

Benzinăriile care au funcționat ilegal erau amplasate pe străzile Mureș și Petofi Sandor. Ele aparţin firmei Euroil din Sibiu aparţinând magnatului Dumitru Domnariu.

“Cele două benzinării, cu același proprietar din altă localitate, nu aveau voie să funcționeze pentru că nu aveau autorizație de mediu – se pare din 2010 (!). Am dispus să fie închise imediat. Poliția Locală i-a și amendat cu câte 50.000 de lei pentru fiecare punct de lucru, deci 100.000 lei în total. Benzinăriile au lege specifică și nu sunt autorizate de primării. N-ar fi treaba noastră nici să-i controlăm. Altele sunt instituțiile care ar trebui să-i ia la puricat. Cu toate astea, am decis ca Poliția Locală, prin serviciile de mediu, disciplină în construcții și de control comercial, să facă verificări în paralel cu Prefectura la toate benzinăriile și GPL-urile din oraș. E important să știm că funcționează legal – nu doar ca să asigurăm o competiție corectă între firmele din orașul nostru, ci și pentru siguranța tuturor. La Timișoara, regulile sunt reguli. Nu voi obosi să mă iau la trântă cu șmecherii care cred că există excepții pentru ei”, a transmis Fritz.

Cine este proprietarul benzinăriilor

Fritz nu nominalizează, dar benzinăriile aparţin magnatului sibian Dumitru Domnariu, fost consilier judeţean PDL în CJ Sibiu. Despre acesta presa a scris că are relaţii extrem de puternice în zona politică, în special PNL, mergând până în anturajul preşedintelui Klaus Iohannis. Firmele controlate de el şi fratele său, Ioan Domnariu, au nenumărate contracte cu statul.

În 2014 însă, Dumitru Domnariu a fost reţinut de procurorii DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală, în urma a 14 percheziţii efectuate în Timişoara şi Sibiu. Potrivit DIICOT, în perioada 2012 – 2014, reprezentanţii legali ai 11 societăţi comerciale au constituit un grup infracţional organizat, „în scopul de a genera facturi purtătoare de TVA deductibilă pentru produse energetice şi, implicit, cheltuieli care să diminueze masa impozabilă, sustrăgându-se astfel de la plata în întregime a obligaţiilor fiscale datorate, precum şi documente necesare creării unei provenienţe aparent licite a marfurilor/serviciilor introduse în circuitul comercial de către societăţile în cauză”.

 

Ultima oră

Comentariul meu