Primul caz cu West Nile. Sibianca muşcată de ţântar este în stare gravă, la Terapie Intensivă

Sibianca infectată cu virusul West Nile, după ce a fost muşcată de ţântar, este în stare gravă, la Terapie Intensivă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, a declarat pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Decebal Todăriţă.

„Pacienta în vârstă de 73 a fost adusă în stare gravă, cu suspiciunea infecției cu virusul West -Nile. Ulterior aceasta s-a confirmat iar evoluția pacientei a fost una nefavorabilă, fiind internată în cadrul Secției Clinice ATI, în stare gravă, intubată, instabilă, sub tratament și supraveghere de specialitate”, a explicat reprezentantul spitalului sibian.

Pacienta a fost muşcată de ţântar în Sibiu, nu a călătorit în zone cunoscute cu infecţii cu West Nile

Sibianca infectată cu West Nile, care se află în prezent la Terapie Intensivă, a fost muşcată de ţântar în Sibiu, ea nu a călătorit în zone cunoscute cu această infecţie, a precizat pentru Ora de Sibiu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Simona Berariu.

„Cazul de West Nile este o femeie de 73 de ani, din Sibiu, (…) fără istoric de călătorie în zone cu activitate cunoscută a populației de țânțari sau călătorii recente în alte țări”, a explicat reprezentanta DSP Sibiu.

Potrivit acesteia, primele semne de boală au apărut în 15 august, când femeia a avut febră, frison, frison, cefalee, redoare de ceafă, stare confuzivă, dezorientare. Pacienta a fost internată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi a spus că a fost muşcată de ţânţari, cu cel puţin trei zile înainte să-i apară semnele de boală. În 24 august, adică după 9 zile de la debutul semnelor de boală, DSP a primit  primul rezultat pozitiv la probele de laborator.

Primul caz cu infecţia West Nile la Sibiu din acest an

Acesta este primul caz cu infecţia West Nile din acest an, din judeţul Sibiu, potrivit medicilor. Până în prezent au murit patru oameni în România, în acest an, după ce au fost muşcaţi de ţânţari şi s-au infectat cu West Nile, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

„Un număr de 28 de cazuri au fost confirmate cu infecţie cu virusul West Nile de la începutul perioadei de supraveghere a acestei afecţiuni (6 iunie) până pe 30 august, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP). Potrivit INSP, au fost înregistrate patru decese în urma infecţiei cu virusul West Nile – în judeţele Satu Mare, Ilfov şi Prahova şi încă unul „probabil” în Dolj”, a anunţat joi, AGERPRES.

Cele mai multe cazuri cu infecţie cu virusul West Nile sunt în Bucureşti, şapte pacienţi în 2023.

Recomandările specialiştilor

Specialiştii INSP recomandă populaţiei următoarele:

* să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi;

* să utilizeze substanţe chimice repelente pentru ţânţari;

* să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (prin plase de protecţie la ferestre);

* să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei;

* să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer din gospodărie.

Ultima oră