polemici în consiliul local sibiu din cauza interzicerii transmisiilor live a ședințelor. proiectul, aprobat cu amendament: presa poate filma
Sursa foto: Facebook/ Primăria Municipiului Sibiu

Proiectul de hotărâre prin care se propun mai multe schimbări în ceea ce privește modul de desfășurarea al ședințelor CL a fost discutat în cadrul ședinței de miercuri, 30 aprilie. După mai multe discuții ale consilierilor, proiectul a fost aprobat.

Proiectul de hotărâre propus de consilierii locali ai FDGR și PNL prevede interzicerea filmatului și a transmisiunilor live, cu excepția transmisiunii oficiale, dar și limitarea. Mai mult, aceștia cer limitarea timpului la patru minute pentru cetățenii care vor să se adreseze în cadrul ședinței de consiliu.

Citește și: Proiect controversat la Sibiu. Se interzic filmările și transmisiile live la ședințele Consiliului Local

„În calitate de aleși ai cetățenilor recunoaștem cu toții că suntem angajați ai societății civile care ne-au încredințat aceste mandate prin votul lor. Am semnat un fel de contract de muncă cu societate pe care o reprezentăm. Promisiunile noastre au fost mereu în acord cu transparența și respectarea vocii cetățenilor într-o societate democratică sănătoasă. Suntem conștienți că echilibrul este esențial în luarea deciziilor și că derapajele nu trebuie să fie tolerate nici din partea noastră, nici din partea cetățenilor pe care îi reprezentăm. Înțelegem că perspectiva poate fi din afară subiectivă însă bunul simț trebuie să prevaleze în orice acțiune și da, suntem cu toții de acord că și cetățenii trebuie să respecte asta. Astăzi în calitate de consilieri USR, în fața acestui proiect ne reafirmăm valorile pe care le-am promis. Considerăm că nu putem accepta adoptarea unei hotărâri care ar putea limita drepturi ale cetățenilor. Susținem cu fermitatea că o societate sănătoasă trebuie să se gândească cu rațiune și să acorde prioritate respectului și echilibrului indiferent de poziția pe care vremelnic o ocupăm. Vom vota împotriva modificării regulamentului de organizare și funcționare a ședințelor de Consiliu Local Sibiu. Consiliul local nu trebuie să fie un circ dar nici să fie un turn de fildeș”, spune consilierul local USR, Ionuț Ghișe.

„Grupul inițiator, colegii de la PNL și colegii de la FDGR avem un amendament la acest proiect, la litera „d” a Articolului 23 se completează cu sintagma „cu excepția celor realizate de către reprezentanții mijloacelor de filmare în masă, acreditați în condițiile legii 544 din 2001., privind liberul acces la informațiile de interes public. Acesta este amendamentul prin care supun votarea acestui proiect de hotărâre. Ca și inițiator mi-am exprimat întotdeauna a avea o regulă de conduită și de etică și a respecta o instituție publică sau privată este primul lucru care ne face răspunzători față de cetățeni. A da dovadă că suntem educați, civilizați și în afară, denotă o educație. Doresc ca pe această cale să reușim să avem puțin respect unul față de celălalt”, spune Paul Mezei, consilier local FDGR.

„Noi, grupul PSD, ne vom abține de la vot. Limitarea timpului de a formula o opinie, o critică, de a formula o sugestie este un lucru care contravine moralității. Comunitatea sibiană este foarte diversă. Nu toată lumea are capacitatea să se exprime în patru minute, concis, asupra unui subiect pe care vrea să îl enunțe. Atunci să limităm timpul de exprimare a unei persoane la patru minute este un lucru pe care noi nu îl susținem.(..) Este un loc în care cetățenii trebuie să aibă libertatea de exprimare ”, spune consilierul local PSD Cătălin Stanciu.

Citește și: Proiect controversat la Sibiu. Se interzic filmările și transmisiile live la ședințele Consiliului Local

„În proiectul de hotărâre am luat în calcul ca înainte de a apărea în Consiliul Local ca orice cetățean aibă deja un răspuns, este pozitiv, este parțial, este negativ la propunerea lui. De aceea am solicitat ca depună cu trei zile înainte”, clarifică Paul Mezei, consilier local FDGR.

Consilierul Raul Apostoiu (USR) a cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre. „Eu propun, pentru sunt foarte multe detalii tehnice, care trebuie discutate și nu le-am aprofundat, așa cum a spus și colega mea Diana Mureșan, retragerea de pe ordinea de zi”, spune consilierul local.

Cu toate acestea proiectul de hotărâre „privind modificarea și completarea Regulamentului de organizare și funcționare al Consiliului Local al Municipiului Sibiu, aprobat prin HCL nr. 475/2019, modificat prin HCL nr. 83/2020” a fost aprobat.

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu