lovitură de stat în desfășurare în gabon

O grupare militară din Gabon, autointitulată Comitetul pentru Tranziție și Restaurarea Instituțiilor (CTRI), a declarat dizolvarea instituțiilor statului și anularea alegerilor recente, în care președintele Ali Bongo a câștigat cu 64,2% din voturi. Tentativa de lovitură de stat, dacă va avea succes, ar pune capăt dinastiei prezidențiale care conduce țara de 56 de ani. Noureddin Bongo, fiul președintelui, și alți șase înalți oficiali au fost de asemenea arestați sub acuzații de înaltă trădare, corupție și trafic de droguri.

YouTube video

Președintele Gabonului, Ali Bongo a difuzat un videoclip în care cere „prietenilor săi din întreaga lume” să „facă zgomot” pentru a denunța tentativa de lovitură de stat. Între timp, televiziunea națională a arătat imagini cu soldați aclamând generalul Brice Oligui Nguema, responsabilul Gărzii Republicane, sugerând că acesta ar putea fi liderul tentativei de lovitură de stat.

YouTube video

Tentativa de lovitură de stat are loc la scurt timp după anunțarea rezultatelor alegerilor generale de către comisia electorală gaboneză. Aceasta nu este prima tentativă de acest gen împotriva lui Bongo; o altă tentativă a avut loc în ianuarie 2019.

Într-un comunicat ulterior, militarii au anunțat că președintele Bongo este reținut în reședința sa, împreună cu familia și medicii săi. Ei au informat și despre arestarea fiului și consilierului președintelui, Noureddin Bongo, precum și a altor șase înalți oficiali, sub acuzații de înaltă trădare, corupție și trafic de droguri.

Sute de oameni au ieșit pe străzile capitalei, Libreville, pentru a sărbători anunțul militarilor. În prima lor declarație, golpiștii au spus că au decis să pună capăt regimului actual din cauza unei „guvernări iresponsabile și imprevizibile”.

Controverse privind familia prezidențială din Gabon

Numeroși membri ai clanului Bongo sunt investigați în Franța pentru acuzații precum corupție, malversațiuni financiare și spălare de bani, fiind suspectați că au transferat sume mari de bani în conturi private franceze.

Liderul actual al țării a preluat puterea în 2009, succedându-și tatăl care a guvernat pentru o perioadă de patru decenii.

Alegerile prezidențiale din 2016 au fost marcate de controverse și au declanșat manifestații în capitala Libreville. Rapoartele indică între 50 și 100 de protestatari uciși de forțele de securitate, iar peste o mie au fost detinuți.

În anul 2019, în timp ce președintele era în Maroc pentru îngrijiri medicale, forțele armate au anunțat o tentativă de lovitură de stat. Cu toate acestea, guvernul a recâștigat rapid controlul asupra situației.

Dacă lovitură de stat va avea succes, aceasta ar fi a zecea de acest gen în Africa din 2019 până în prezent.

Ultima oră

Comentariul meu