turiști “ușurați” de rucsacuri pe munte aproape de vârful moldoveanu. „credem că un cioban le-a furat”

Mai mulți drumeți au rămas fără rucsacuri pe traseul dintre Cabana Podragu și Vârful Moldoveanu, în urmă cu câteva zile. Tinerii veniți în excursie bănuiesc că rucsacurile au fost furate de un cioban, cu care se întâlniseră pe traseu.

turiști “ușurați” de rucsacuri pe munte aproape de vârful moldoveanu. „credem că un cioban le-a furat”

Cinci tineri din Republica Moldova au venit în vacanță în România. Dumitru împreună cu prietenii lui au venit pregătiți pentru a parcurge traseul montan dintre Podragu și Vârful Moldoveanu, în săptămâna trecută. Fiecare cu câte un rucsac în spate au pornit la drum, însă la un moment dat au decis să lase o parte dintre bagaje într-un cort și să continue traseul fără ele.

„Ne-am oprit duminica seară la cabana Podragu, iar luni am continuat traseul spre Vârful Moldoveanu. Când am ajuns pe ultima creastă, ne-am decis să lăsăm rucsacurile în cort. Am lăsat în cort trei rucsacuri, iar pe celelalte două, cu lucruri mai importante le-am luat cu noi. Când am revenit la corturi, în jurul orei 15.15 mai era doar cortul și câteva lucruri inutile, rucsacurile dispăruseră”, povestește Dumitru.

turiști “ușurați” de rucsacuri pe munte aproape de vârful moldoveanu. „credem că un cioban le-a furat”

Tânărul spune că pe traseu au întâlnit un cioban care le-a cerut țigări și cu care au mai povestit câteva clipe. El crede că este posibil ca acesta să fi furat rucsacurile. „Când urcam spre Moldoveanu am întâlnit o turmă de oi și ciobanul acesteia ne-a cerut o țigară. Nu am avut să îi dăm dar am schimbat două vorbe cu el și ne-am văzut de drum. La întoarcere, ne-am întâlnit cu un turist care urca și el spre Moldoveanu și care ne-a spus că a văzut cortul. Și el a vorbit cu ciobanul aflat în zona cortului. Acesta i-a cerut ajutorul turistului străin să își găsească prietenul, alt cioban. Noi credem că ciobanul ar fi putut să le fure, dar nu suntem siguri. Doi dintre prieteni au rămas să strângă cortul și la întoarcere s-au întâlnit cu cei doi ciobani. Le-au spus că le-au fost furate rucsacurile, dar au zis că ei nu se ocupă cu așa ceva”, spune Dumitru.

Drumeții au sunat la poliție luni și li s-a spus să meargă a doua zi la Curtea de Argeș pentru a depune plângere. „Am sunat la salvamont și mi-au spus să sun la jandarmeria montană, iar cei de acolo ne-au zis să sună la poliție. Cei de la poliție mi-au zis că trebuie să mergem toți cinci la Curtea de Argeș să depunem plângere”, spune tânărul.

Sfaturi de la salvamontiștii sibieni

Salvamontiștii sibieni sfătuiesc drumeții să se echipeze potrivit traseului montan pe care îl aleg, astfel încât să nu fie nevoie să lase rucsacurile în cort sau să le ascundă după stânci.

„La noi nu ajung foarte multe plângeri de acest gen. Ca sfaturi le recomandăm turiștilor să își pregătească echipamentul conform turei pe care urmează să o facă. Dacă ai de gând să faci o tură de o zi, îți iei un echipament minim necesar, plus câteva lucruri de rezervă la tine. Nu trebuie să cari cort și mâncare multă dacă nu planifici să stai mai multe zile. Atunci poți să iei echipamentul cu tine până în vârf și înapoi acasă, nu trebuie să îl lași ascuns după stânci, iar dacă campează cu cortul să nu lase lucrurile de valoare”, spune Dan Popescu, director al Salvamont Sibiu.

 

Ultima oră

Participă la discuție

3 Commentarii

Publică

    1. daca citește hotul știrea mai are destule zile să meargă la poliție să spună că le-a găsit, practic astia și-au abandonat lucrurile