ciprian faraon, liderul forța dreptei sibiu avertizează: măsurile fiscale noi sunt un atentat la economia națională

Ciprian Faraon critică setul de măsuri economice, pregătite de guvernul PSD – PNL, acuzând că prin acestea se produce un atentat la adresa IMM-urilor, baza economiei naționale.

„Suntem martorii unui nou val de politici economice iraționale promovate de actuala coaliție de guvernare PSD-PNL. Cele mai recente măsuri fiscale lovesc fără milă în firmele românești mici și mijlocii, adevărata coloană vertebrală a economiei naționale”, transmite Faraon.

Omul de afaceri face o evaluare a măsurilor anunțate, cu impact asupra companiilor mici și mijlocii:

1. Creșterea impozitării microîntreprinderilor de la 1% la 3%, în condițiile în care majoritatea afacerilor abia reușesc să supraviețuiască în primii ani de activitate. Este posibil și un efect de creștere al numărului de firme nou înființate, la atingerea oricărui prag din cele două noi impuse, pentru a evita taxarea. Să nu cumva să vă atribuiți cumva „meritul’ de a crește numărul întreprinzătorilor în România (firme noi înființate), mascând adevăratul motiv.

2. Impozit de 16% pe profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri pentru companiile cu o cifră de afaceri mai mare de 50 de milioane de euro. Pot accepta acest tip de impozitare însă din punctul meu de vedere un start-up responsabil, care urmărește o dezvoltare durabilă, are nevoie de minimum 3 (trei ) ani până ajunge la maturitate, ca mai apoi să poată genera continuu profit. Totodata pentru orice capital investit, peste un anumit prag, după această perioadă (>3 ani), trebuie redus nivelul de taxare pentru a încuraja antreprenorul să investească mai departe. Trebuie să vorbim de un parteneriat între statul român și mediul de afaceri, firmele și angajații acestora nu sunt vaci de muls, nu sunt sclavii statului. Suplimentar impozitării pe profit/venit microîntreprindere, gânditi-vă câte taxe salariale varsă o firmă la bugetul statului, în condițiile în care 42.8% din salariul brut al unui angajat se duce în visteria statului (central și local).

3. Introducerea unor taxe suplimentare pentru proprietăți și mașini scumpe – descurajează spiritul antreprenorial și penalizează succesul obținut prin muncă onestă

4. Eliminarea scutirilor de taxe pentru sectoare cheie precum construcții, agricultură șau industria alimentară – statul a recunoscut în trecut că evaziunea este mare în aceste domenii, anuland aceste scutiri, cel mai probabil se va reactiva evaziunea. În loc să ajute la conformare, guvernul alege să pedepsească toți antreprenorii.

„Nu trăim într-o lume perfectă, nu toți oamenii (antreprenori și salariați) înțeleg să fie corecți, să respecte legile, să plătească taxele și impozitele stabilite, motiv pentru care întotdeauna vor există sectoare-domenii de activitate cu risc fiscal, prin ocolirea plăților, taxelor și impozitelor. Statul s-a dovedit neputincios în acțiunea de colectare a taxelor și impozitelor stabilite prin lege, reușind să colecteze (venituri fiscale) un procent puțin peste 27% din PIB, cu 15 puncte procentuale sub media UE (42% din PIB)”.

Colectarea taxelor și impozitelor a fost și rămâne deficitară la nivel general, cu mult sub media europeană. Cel mai elocvent exemplu este TVA-ul, unde autoritățile române „reușesc” să colecteze cu 30% mai puțin decât media europeană.

„Este evident că ceva nu funcționează bine, pot fi de vină instituțiile statului, pot fi de vină antreprenorii, poate fi vina lipsei educației financiare și a responsabilității fiscale (care ar trebui să se regăsească mult mai mult în educația primită în școli, încă de la cele primare), poate fi un cumul de motive. Dar este o realitate și cu siguranță nu va fi rezolvată foarte curând.

Motiv pentru care, autoritățile, urmare a analizelor făcute, au venit cu un pachet de măsuri care să încurajeze investițiile în anumite sectoare, să transparentizeze mai mult și mai bine afacerile respective (trecerea de la economia subterană  la economia albă, curată, fiscalizată). Și a funcționat. Acum, vine guvernul PSD-PNL și anulează tot, sau aproape tot, și reimpune taxe și impozite, fără a pune nimic în loc (educație fiscală, susținere legislative etc).

Unde credeți că vom ajunge? Din nou la economia subterană, la dispariția acelor firme, la pierderea de locuri de muncă, la migrație. Motiv pentru care nu pot susține aceste măsuri fiscale!”, susține Ciprian Faraon.

Adevăratele măsuri ce ar trebui luate urgent de guvern, în opinia lui Ciprian Faraon, fac referire la:

1.         Consultarea reală cu mediul privat și analize de impact înaintea adoptării legilor;

2.         Reglementări simple, stabile, predictibile, care să stimuleze, nu să descurajeze antreprenoriatul;

3.         Programe active de sprijinire a sectorului IMM – granturi, garanții, facilități fiscale, temporare;

4.         Investiții în infrastructură, educație, sănătate – esențiale pentru dezvoltarea mediului privat;

5.         Digitalizarea accelerată a instituțiilor publice pentru reducerea birocrației care sufocă firmele;

6.         Încurajarea capitalului autohton, protejarea producătorilor și companiilor românești de concurența neloială.

„Doar printr-un parteneriat real între autorități și mediul privat putem crește nivelul de trai al românilor. Altfel, superficialitatea și populismul actualei guvernări ne vor duce în sărăcie.

”Veți îngenunchea microîntreprinderile, antreprenorii români în special, îi veți determina să-și închidă afacerile, să-și piardă puțina agoniseală obținută prin muncă, energie consumată, sănătate afectată” mai transmite Ciprian Faraon, președintele FORȚA Dreptei Sibiu.

Biroul de presa al FD Sibiu, 29.08.2023

Ultima oră

Comentariul meu

Publică