Proiecte blocate sau aflate în așteptare de ani de zile prind contur. Ministrul Raluca Turcan: „Cultura are nevoie de implicare, indiferent că vorbim de investiții în patrimoniu sau în proiecte culturale.”
Ministrul Raluca Turcan la Conferinta de Presă a Festivalului Enescu (foto FB)

Ministrul Culturii, Raluca Turcan, susține că atât obiectivele de patrimoniu cultural construit ale României, cât și programele culturale au nevoie de finanțare, de rezultatul lor depinzând viitorul întregii societăți.

”Investițiile în restaurarea monumentelor istorice, a operelor de artă, în conservarea tradițiilor culturale sunt esențiale pentru păstrarea identității și moștenirii noastre culturale. E nevoie de investiții pentru educație și formarea publicului, cu precădere a tinerilor, pentru expoziții în cazul artelor vizuale, pentru spectacole, concerte, demersuri care ajută la modelarea gusturilor culturale ale publicului și deschiderea către frumos.

Vorbim și de susținerea artiștilor și a creației culturale. Sunt proiecte legate de turismul cultural, siturile istorice și de patrimoniu, festivalurile, evenimentele culturale care atrag turiști și aduc venituri importante pentru economiile locale. Putem vorbi și de incluziune socială, regenerare urbană prin spații îmbogățite cu obiecte de artă și chiar de prestigiul internațional. 

Cultura are nevoie să acceleram implicarea noastră în toate aceste domenii pentru că fiecare zi irosită va conta în viitorul copiilor noștri”, spune Raluca Turcan.

Sprijin pentru evenimentele culturale

În ultima săptămână, Ministerul Culturii a anunțat o serie de investiții, iar ministrul Raluca Turcan s-a aflat în teritoriu, alături de artiști și promotori culturali.

„Ne aflăm în pragul unei săptămâni pline de evenimente muzicale remarcabile prin care celebrăm muzica clasică și moștenirea culturală și artistică a lui George Enescu. Timp de 4 săptămâni, România va găzdui un număr impresionant de artiști, orchestre din 16 țări, un public entuziast, mass-media internaționale și va fi casă pentru marea muzică”, a anunțat Turcan, în cadrul unei întâlniri cu organizatorii Festivalului Internațional George Enescu.

A participat, de asemenea, la deschiderea Academiei Internaționale de Vară pentru Arte Vizuale desfășurată la Cisnadioara, localitate care sărbătorește anul acesta  800 de ani de la prima atestare documentară.

Proiecte blocate sau aflate în așteptare de ani de zile prind contur. Ministrul Raluca Turcan: „Cultura are nevoie de implicare, indiferent că vorbim de investiții în patrimoniu sau în proiecte culturale.”
Deschiderea Academiei Internaționale de Vară pentru Arte Vizuale Cisnădioara (foto FB)

„Mulțumesc Academiei Internaționale de Vară pentru Arte Vizuale Cisnădioara, aflată sub patronajul doamnei Gabriela von Habsburg, artistei și curatoarei Oana Ionel și colecționarului de artă Thomas Emmerling pentru felul în care plasează Cisnădioara în circuitul artistic international”, a transmis Raluca Turcan.

Ministrul a fost alături și de organizatorii Festivalului Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”.

„Într-o țară marcată adesea de inechități și de lipsa de apetență pentru valori autentice, întâlnirea atâtor calități într-o manifestare poate aduce doar un aport pozitiv.

Am regăsit în acest eveniment talent, dăruire, armonie, vivacitate, unitate, nu doar în caldele cuvinte rostite de doamna Elise Stan și de domnul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București, dar mai ales în recitalurile susținute de naistul sibian de excepție Radu Nechifor și de discipolii marelui maestru, cărora le mulțumesc pentru pasiunea și dedicarea lor!

Îmi doresc ca sentimentul cu care vom rămâne azi, participanții la Festivalul Internațional de Nai „Gheorghe Zamfir”,  să ne însoțească și cu alte ocazii iar oameni din întreaga Românie sa se unească mai mult în jurul unor valori autentice”, a spus ministrul Culturii.

Raluca Turcan a participat și la Gala „Hoghilag – Tărâmul tuberozelor”. Este un eveniment dedicat tuberozei, o floare care înflorește o dată la trei ani și doar în proporție de 55 %, conform studiilor de specialitate. Însă la Hoghilag procentul este de 95%, semn că floarea, celebră în lume pentru mireasma ei, a ales aceste meleaguri.

Proiecte blocate sau aflate în așteptare de ani de zile prind contur. Ministrul Raluca Turcan: „Cultura are nevoie de implicare, indiferent că vorbim de investiții în patrimoniu sau în proiecte culturale.”
Raluca Turcan la Hoghilag, la Tărâmul Tuberozelor (foto FB)

„Nu pot decât să felicit îngemănarea dintre frumosul naturii, istoria și cultura locală prin organizarea sărbătorii tuberozelor în curtea Bisericii Evanghelice, edificată în secolul XV și înscrisă în Lista Monumentelor Istorice, restaurată în bună măsură și conservată de echipa de voluntari ai Ambulanței pentru monumente.

Concertele, atelierele de creație și tururile ghidate ale culturilor de tuberoze ne poartă prin tradițiile și valorile locului și devin din ce în ce mai atractive pentru miile de turiști care aleg să petreacă zile de vacanță aici”, a transmis Raluca Turcan.

Două noi obiective vor fi consolidate și restaurate

În ceea ce privește investițiile în obiectivele culturale de patrimoniu, ministrul a anunțat faptul că va fi consolidat și restaurat  Conacul „Vârnav-Liteanu” din județul Suceava.

„Am semnat de curând documentația pentru licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru un monument ce deservește Centrul de restauratori al Institului Național al Patrimoniului, aflat într-o stare gravă de degradare structurală și arhitecturală”, a spus Raluca Turcan.

Conacul va fi transformat în Centru de pregătire pentru restauratori, având ca scop formarea specialiștilor din Bucovina și Suceava. 

De asemenea, Așezămintele „Ion I.C. Brătianu” din București vor fi consolidate și restaurate.

„Am demarat licitarea fazei D.A.L.I. (Documentația de Avizare a Lucrărilor de Intervenție) a proiectării lucrărilor de consolidare și restaurare pentru încă un monument istoric aflat într-o stare gravă de degradare și care a deservit Serviciul Colecții Speciale al Bibliotecii Naționale a României”, a anunțat ministrul Culturii.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică

  1. Exact numai ce vă intereseaza restaurati! Ce dacă o clădire este pe Listă dacă nu reprezinta interes sau nu ies bani,nu reprezintă interes. Cad cladirile din Listă de pe Calea Grivitei(au fost restaurate numai ce era al PMB,AFI) restul desi sunt in procent mare AFI si mic particular puneți particularul pe drumuri