Cel mai grav incediu în Tenerife din ultimii 40 de ani e scăpat de sub control. Localități evacuate din cauza norilor groși de fum și cenușă (video)
Foto: diariodeavisos.com

Echipajele de pompieri de pe toată insula Tenerife sunt în alertă maximă și se luptă să stingă un incendiu care a izbucnit marți, 15 august, aproape de miezul nopții, între municipiile Arafo și Candelaria, în nord-estul insulei. Incendiul a afectat deja aproximativ 2200 de hectare de pădure de pin și are un perimetru de 31 de kilometri, potrivit declarațiilor date într-o conferință de presă de către membrii Serviciului de Urgență 112 Canarias și oficiali, joi dimineață.

Cel mai grav incediu în Tenerife din ultimii 40 de ani e scăpat de sub control. Localități evacuate din cauza norilor groși de fum și cenușă (video)
Imagine impactantă. Versanții din nord estul Tenerife cuprinși de flăcări Sursa Facebook Nico Luis

Autoritățile vorbesc deja de cel mai grav incendiu de pădure din Tenerife, din ultimii 40 de ani și recunosc că nu este sub control.

Mai jos sunt marcate cu puncte roșii locurile în care avanseaza focarele.

Flăcările, care au determinat evacuarea preventivă a mai multor zone și închiderea a două drumuri, s-au extins în mai puțin de 24 de ore către municipalitățile învecinate, precum Santa Úrsula și La Victoria. Președintele Guvernului Autonomic al Insulelor Canare, Fernando Clavijo, a declarat că incendiul este foarte puternic și se află într-o zonă dificilă, având mai multe focare. „Este în afara controlului”, a adăugat președintele regional într-o declarație înregistrată și difuzată pe rețelele sociale. Tenerife este în alertă din cauza riscului de incendii și a temperaturilor ridicate care scad foarte mult umiditatea din aer pe pe insulă în care vara nu plouă aproape deloc.

Autoritățile cer ajutorul guvernului central

În teren  sunt 13 mijloace aeriene, 150 de efective terestre și 60 de membri ai forțelor de poliție, conform datelor regionale de miercuri seara. Unitatea Militară de Urgență a fost, de asemenea, mobilizată. Creșterea temperaturilor pe parcursul zilei a intensificat flăcările, complicând eforturile de stingere. Pe parcursul nopții de miercuri, intensitatea incendiului a crescut, iar autoritățile au ridicat nivelul de pericol și au solicitat ajutor guvernului central.

Temperaturile urmează să crească din nou

Prognozele nu sunt imbucurătoare, pentru că dacă valul de caniculă cu care s-a confruntat în ultimele zile Arhipelagul Canarelor a trecut, în urmatoarele 48 de ore temperaturile vor urca din nou, cee ce va scădea din nou umiditatea din aer. Pericolul de incendii amenință în fiecare an pădurile  de pin de pe culmile muntoase ale Insulelor Canare fapt pentru care de câte ori urcă temperaturile, accesul în zona montană este interzis iar turiștii nu pot urca pe Teide.

În această vară, pelerinjul tradițional de Sfânta Marie care se face către Candelaria de pe toată insula, a fost interzis pe traseele muntoase. Totuși în această zonă a izbucnit încendiul care nu este încă sub control.

Un alt efect al incendiului de pădure sunt ploile de cenușă care afectează plajele din nord est. Norii de cenușă amenință să ajungă și pe partea cealaltă, la Puerto de la Cruz, incendiul afectând deja zona înaltă a municipiului La Orotava. Singurul lucru pozitiv este că nu  sunt victime.

Ultima oră

Comentariul meu