Una din maşinile sibianului Dan Siminie, proprietarul Conacului Maria Theresa din Orlat, un Ford fabricat în 1929 în SUA este una dintre automobilele vedetă expuse zilele acestea în Piaţa Mică din Sibiu. Maşina este a doua ca vechime din Raliul Transylvania Classic şi nu a luat startul, fiind singura de la categoria ei care ar fi putut să participe la probe, şoferul celeilalte, nu a putut să mai „alerge” cu un Renault Torpedo din 1920, din cauza unor probleme, potrivit organizatorilor. Mult mai tânăr decât maşina vedetă, copilotul lui Dan Siminie, Alexandru Vladu, este un împătimit al maşinilor retro.
[brid video=”1379369″ player=”38897″ title=”video Alexandru Vladu copilot la raliul Transylvania Classic” duration=”141″ description=”masina de epoca a lui Dan Siminie patronul Conacului Maria Theresa ” uploaddate=”2023-08-11″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1379369_th_64d651dfbae66_1691767263.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1379369_sd_64d651dfbae66_1691767263.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1379369.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Alexandru Vladu, un informatician din Cisnădie, copilot la Transylvania Classic
Dan Siminie şi Alexandru Vladu s-au pregătit să participe la raliul organizat de un alt sibian, Sorin Ittu, cu celebrul Ford din 1929, însă au ales în final să se urce într- o Dacia 1300 din 1980. Alexandru Vladu este la a treia participare la raliul sibian.
„De când au început să apară modelele electrice hibrid, mi-am dat seama că valoarea celor vechi este foarte mare şi sunt pe cale de dispariţie. Asta m-a făcut să înclin spre ele foarte mult. Sunt al treilea an (la Raliul Transylvania Classic n.r.), am început în 2020, prima etapă”, a declarat pentru Ora de SIbiu.
Întrebat cum i se pare acest raliu dedicat clasicelor şi maşinilor electrice, Alexandru a răspuns: „Foarte interesanţă. Îţi pune creierul la contribuţie. Trebuie să ai o logică foarte bună, să te mişti bine, instincte bune. E foarte plăcut şi relaxant în acelaşi timp.”
Dacia 1300 – numai bună pentru un raliu retro
„Astăzi concurăm cu o Dacie 1300 din 1980. Proprietarul este Dan Siminie. Eu sunt copilot”, a spus Alexandru Vladu.
Despre Fordul lui Dan Siminie, copilotul acestuia spune că, „este a doua cea mai veche maşină din competiţie. Totul pe ea este original. Mai are 4 ani şi face 100 de ani maşina. Având în vedere că piesele se găsesc foarte greu, fiind un model foarte, foarte vechi, de multe ori trebuie importate din SUA, deşi uşor nu este. Şi problema mare este când apar anumite defecte la mecanică sau la motor. „
Bătrânul Ford din Orlat nu a avut concurenţă la raliul cu zeci de participanţi
„O singură maşină se mai integrează la clasa asta, până în 1930, care din păcate nu va participa şi neavând concurenţă, am decis să nu participăm nici noi cu ea, pentru că ar fi un loc unu, nemeritat”, a mărturisit Alexandru Vladu.
Un raliu ca o vacanţă pe Transalpina şi Transfăgărăşan
Alexandru consideră că Raliul Transylvania Classic este un bun prilej să cunoşti pasionaţi ai maşinilor clasice din toată lumea, la Sibiu.
„Cel mai fain este că vin oameni din toată lumea, oamenii sunt de o calitate foarte bună, majoritatea sunt români, este plăcut. Traseele sunt extraordinare. În prima etapă se va face Transalpina, în a doua etapă, Transfăgărăşanul, deci vom avea parte de nişte privelişti foarte frumoase.
Maşinile vechi – un hobby foarte costisitor
Alexandru Vladu recunoaşte că proprietarii de maşini de epocă, aceştia investesc destul de mulţi bani în această pasiune.
Ca să ai o maşină de colecţie, veche, trebuie să „stai bine financiar şi să aloci foarte mult timp, pentru că aceste maşini necesită o îngrijire specială”, spune Alexandru.
O maşină retro trebuie să fie ţinută într-un garaj, nu în ploaie sau ninsoare.
Bani mulţi, condiţii bune de întreţinere şi „răbdare”, acestea sunt atuurile celor care deţin asemenea automobile.
„Trebuie răbdare, pentru că se conduc mai greu decât cele noi, fără servodirecţie, pedalele merg mai greu, totul merge mai greu la ele. Nu ai climă. Condiţiile de condus nu sunt cele mai plăcute, dar sentimentul şi senzaţia pe care ţi le oferă sunt mai rare. Nu te întâlneşti cu un astfel de sentiment în orice sport”, arată Alexandru Vladu.
Potrivit copilotului, Fordul lui Dan Siminie valorează în jur de 60 de mii de euro.
Foarte important pentru cei care îşi doresc să participe la concursuri precum cel de la Sibiu: maşinile trebuie să aibă piese doar originale, atestate corespunzătoare, spune Alexandru Vladu.
Sâmbătă – ultima zi de raliu
Sâmbătă, 12 august, în ultima zi a competiției de regularitate, participanții vor descoperi cealaltă jumătate a județului, punctul culminant fiind urcarea pe Transfăgărășan, până la Bâlea Lac, la o altitudine de 2.043 metri. Startul din Sibiu este programat la ora 07:00, trecerea pe Transfăgărășan fiind în jurul orei 08:00. După coborârea Transfăgărășanului se va pleca spre Biertan, pe traseul Săsăuș – Chirpăr – Nocrich – Alțâna – Bârghiș – Pelișor – Richiș. Traseul are o lungime totală de 264 de kilometri cu 7 probe speciale incluse. Sosirea echipajelor în Piața Mică din Sibiu este prevăzută pentru ora 18:30, iar la ora 20:30 va avea loc festivitatea de premiere.