Scena de pe lac din Muzeul în aer liber, gata anul viitor. Ciprian Ștefan: „Proiectul este finalizat”
Actuala scenă de pe lac

Scena de pe lac din muzeul din Dumbrava Sibiului va fi gata anul viitor. Directorul Complexului Național Muzeal (CNM) Astra, Ciprian Ștefan, a precizat, în exclusivitate la „Ora de Cultură”, că proiectul a fost finalizat. „Scena va putea fi folosită inclusiv de operatorii culturali privați”, a spus Ștefan. 

Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului va avea o scenă modernă, adaptată ambientului locației, unde se vor putea desfășura evenimente cultural-artistice. Proiectul a fost finalizat și va fi depus la Compania Națională de Investiții (CNI) zilele viitoare. „În momentul de față, proiectul este finalizat. Noi ar trebui să facem niște actualizări de prețuri și câteva detalii tehnice. După cum v-am mai spus sau, structuristul care s-a ocupat de scenă și-a identificat o boală autoimună și a fost în reanimare prin spitale, prin Germania și așa mai departe. Și atunci a trebui să identificăm și am identificat o echipă foarte bună, condusă de un profesor universitar de la Cluj, care a venit cu soluțiile clare și în același timp cu actualizarea de prețuri. Că marea problemă a fost această poveste de actualizare de prețuri, fiind o construcție atipică. Au trebuit identificați furnizorii de materiale, calculele pe tensiune, toate aspectele tehnice și în momentul de față proiectul este finalizat. Cred că a fost trimis sau va fi trimis săptămâna viitoare în 16 către CNI, cu ultimele actualizări. Cel mai optimist scenariu, sperăm noi ca anul viitor să avem scena făcută, pentru că vizează mult montaj și nu construcție”, a spus Ciprian Ștefan, directorul CNM Astra.

Scena de pe lac din Muzeul în aer liber, gata anul viitor. Ciprian Ștefan: „Proiectul este finalizat”
Actuala scenă de pe lac

Proiectul prevedea, inițial, ca scena să fie echipată cu un spațiu tehnic de depozitare, aflat sub nivelul apei, pentru a permite atât depozitarea ușoară a echipamentului, cât și multiple conformații scenice. Dar, din cauză că au crescut costurile de funcționare, s-a renunțat la acest spațiu în subsol. „Rămâne a doua variantă, nu o să mai avem un subsol în apă cum era inițial. De ce? Pentru că au început să crească costurile de funcționare peste tot și atunci venim cu o investiție care va reduce cheltuielile de funcționare. Vor fi amenajate spațiile tehnice și așa mai departe, dar nu chiar atât de futuriste”, a explicat Ciprian Ștefan. 

Scena va fi una plutitoare, astfel încât să poată fi remodelată în orice parte a lacului. „Ce-i futurist la această scenă, ce este inovator? O dată, este partea de întreținere, care va fi destul de ieftină, și în același timp modul în care tu te poți juca cu acea scenă de pe lac. Adică, dacă cineva dorește un spectacol în zona morilor de vânt, putem să luăm două flotoare, căci vor fi niște flotoare cu o capacitate de 50 de tone, adică poți să pui 50 de tone că nu se scufundă. Și poți să o duci în zona insulei de pe lac, aproape de morile de vânt, să faci acolo un spectacol. Vorbim de o scenă plutitoare care poate fi remodelată oriunde și acolo este un nucleu central unde e scena acuma, care va ține toată zona respectivă. Deci am primit sprijin din partea unor operatori foarte puternici din țară și din afară, care au văzut cumva care este capacitatea. Ce nu o să luăm la scena respectivă, asta ne-a sugerat toată lumea, nu o să luăm multă aparatură, pentru că fiecare formație vine cu riderul tehnic și nu avea rost să investim în ceva ce ne era foarte greu să întreținem după aia. Scena respectivă nu va fi doar pentru Muzeul Astra, va fi pentru ceea ce înseamnă operatorii culturali privați din Sibiu și o să fim foarte deschiși la colaborări”, a adăugat directorul CNM Astra, Ciprian Ștefan.

Interviul complet îl veți putea viziona, în curând, pe pagina de Facebook Ora de Sibiu, pe canalul de YouTube și pe www.oradesibiu.ro.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică