cine va fi noul viceprimar al sibiului. pnl-ul întârzie anunțarea lui bibu ca și candidat, usr-ul vrea și el postul, fdgr nu se bagă

Demisia lui Alexandru Dumbravă din poziția de viceprimar al Sibiului, ca urmare a unui scandal de corupție cu bani europeni, a lăsat liber unul dintre cele mai râvnite scaune din administrația locală. Configurația politică a Consiliului Local din Primăria Sibiu ar conduce această criză către o rezolvare previzibilă, în care liberalii au întâietate pentru ocuparea postului, însă la mai bine de o săptămână de la anunțarea demisiei lui Dumbravă, partidele politice ezită să desemneze un viitor viceprimar.

Cele nouă mandate de consilieri locali de care dispune Partidul Național Liberal, coroborate cu alianta la nivel local cu FDGR, care are alte 8 mandate din totalul de 23, ar trebui să asigure numirea unui liberal în poziția de viceprimar al Sibiului fără prea multe bătăi de cap. Cu toate astea, o decizie oficială întârzie să apară.

Lupte interne la PNL Sibiu

Adrian Bibu este privit de către cei mai mulți drept principalul posibil înlocuitor al lui Alexandru Dumbravă în poziția de viceprimar. Acesta și-a anunțat intenția de a ocupa fotoliul rămas liber chiar înainte de demisia lui Dumbravă de la începutul săptămânii și totodată a anunțat public că-și dorește ca anul viitor să candideze la Primărie. Cu toate acestea, sursele politice ale publicației Ora de Sibiu ne-au transmis că, la nivelul filialei județene PNL, există o divergență de opinii semnificativă între președintele PNL Sibiu, Adrian Bibu, și Raluca Turcan, președinta filialei județene a aceluiași partid. Aceasta din urmă se pare că nu îl susține pe Bibu în lupta pentru fotoliul de viceprimar din acest rest de mandat, dar nici pentru poziția de Primar, la alegerile de anul viitor. Contactată telefonic de reporterii Ora de Sibiu, Raluca Turcan a negat existența acestui conflict și ne-a îndemnat să urmărim deciziile filialei locale, spunând că decizia numirii unui nou viceprimar din rândul consilierilor locali liberali urmează să fie luată în aceste zile.

FDGR nu-și dorește și al doilea viceprimar

După anunțul lui Astrid Fodor potrivit căruia nu-și mai dorește un nou mandat de Primar al Sibiului, Forumul Democrat al Germanilor din România caută soluții pentru a găsi un alt nume cu greutate, pe care să-l propună la localele de anul viitor. Până atunci, în căutarea unui înlocuitor pentru Alexandru Dumbravă, FDGR anunță că nu-și dorește cel de-al doilea fotoliu de viceprimar și își oferă susținerea pentru propunerea Patridului Național Liberal.

Președintele Forulumui, Paul-Jürgen Porr, a explicat pentru Ora de Sibiu că în chestiunea numirii unui nou viceprimar, poziția FDGR este una non-combativă, postul revenindu-le celor de la PNL în mod firesc. „Noi nu avem majoritate în acest Consiliu Local și nu putem emite pretenția acestei poziții. Și chiar și când am avut majoritatea, în patru mandate anterioare, am avut viceprimar chiar și de la PSD. După ce noua propunere PNL va fi înaintată în Consiliul Local, aceasta va beneficia de susținerea noastră, conform acordului politic pe care îl avem cu ei”, a declarat acesta pentru Ora de Sibiu.cine va fi noul viceprimar al sibiului. pnl-ul întârzie anunțarea lui bibu ca și candidat, usr-ul vrea și el postul, fdgr nu se bagă

Cu toate acestea, mai multe surse din interiorul organizației politice îl indică pe consilierul local și liderul filialei FDGR județene, Alexander Guib, ca pe un aspirant și posibil candidat la postul de viceprimar, însă reprezentanții organizației se feresc de o confirmare oficială. Contactat de reporterii Ora de Sibiu, Guib a declarat că nu-și dorește postul respectiv, refuzând să comenteze mai mult.

USR vrea postul de viceprimar

Cu doar 4 mandate din totalul de 23 din Consiliul Local al Municipiului Sibiu, la USR lucrurile stau cel mai clar, în privința posturi pus în discuție. Potrivit reprezentanților USR Sibiu, grupul consilierilor locali și-a declarat intenția de a prelua postul de viceprimar rămas liber în actualul mandat și spun oricare dintre cei patru consilieri sunt gata să preia portofoliul respectiv.

cine va fi noul viceprimar al sibiului. pnl-ul întârzie anunțarea lui bibu ca și candidat, usr-ul vrea și el postul, fdgr nu se bagă

Ionț Ghișe, liderul grupului de consilieri locali USR din Primăria Sibiu a declarat: „USR Sibiu, prin liderii săi și nu numai, și-a arătat ferm deschiderea pentru a propune viitorul viceprimar așa cum am făcut și în 2020. Ne-am transmis disponibilitatea spre o colaborare mai strânsă, care să includa inclusiv pozitia de viceprimar, dar deocamdată nu am primit un răspuns legat de aceste discuții. USR, prin oricare din cei patru consilieri, este pregătit pentru a prelua responsabilitățile de viceprimar și pentru a demonstra că viziunea și politicile noastre sunt în interesul sibienilor și nu doar povești politice.”

 

Ultima oră

Comentariul meu