ferguson la manchester united
MANCHESTER, ENGLAND : Old Trafford stadium

Alex Ferguson, la nici 45 de ani împliniți, o părăsea pe Aberdeen pentru a semna cu gigantul Manchester United. Asta se întâmpla pe 6 noiembrie 1986, când îl înlocuia pe banca tehnică a “Diavolilor Roșii” pe Ron Atkinson, care pregătise această formație timp de 5 sezoane.

Pe numele său complet Alexander Chapman Ferguson, devenit între timp și Sir, avea să facă istorie la clubul de pe Old Trafford.

În cele ce urmează vei afla totul despre era Ferguson la Manchester United, care s-a întins pe o perioadă de 27 de ani.

Premier League

Imediat cum a preluat-o pe Manchester United a început reconstrucția echipei și a insuflat jucătorilor o mentalitate de învingători.

Primii ani nu au fost ușori pentru Sir Alex Ferguson pentru că a fost destul de criticat. Reușește însă să aducă titlul pe Old Trafford în 1993, după o pauză de 26 de ani.

Ajunge apoi să domine campionatul englez în anii ’90 și 2000. În 8 sezoane, între 1993 și 2001 această formație a câștigat nu mai puțin de 6 titluri în Premier League. Mai mult de atât, în 1999 reușea prima triplă din istoria clubului, aceasta fiind compusă din campionat, Cupa Angliei și Liga Campionilor.

Echipa trece printr-o perioadă slabă în anii 2000, când nu reușește să câștige titlul în 4 sezoane consecutive. Ferguson însă a știut cum să redea strălucirea acestei formații și o conduce către un nou titlu de campionă, în 2007, după o pauză de 4 ani.

Succesul din 2007 dă startul unei noi perioade în care Manchester United a dominat Premier League. De atunci s-au mai câștigat alte 5 campionate cu Ferguson pe bancă, 3 dintre ele fiind la rând, între 2007 și 2009. Sir Alex are în total 13 titluri de campion și este antrenorul cu cele mai multe astfel de trofee din istoria Premier League.

Cupele interne

În ziua de astăzi, pe Cupa Angliei și Cupa Ligii Angliei poți paria la foarte multe case de pariuri. Vei găsi pe site-ul Top123Bet foarte multe sfaturi despre cum să alegi cea mai bună agenție și despre cum să scoți un profit cât mai mare din pariuri.

Sir Alex Ferguson a câștigat cu Manchester United de 5 ori Cupa Angliei și de 4 ori Cupa Ligii Angliei. Primul succes în Cupa Angliei l-a avut în anul 1990 și acesta era primul trofeu important pentru gruparea de pe Old Trafford după 4 ani.

Celelalte triumfuri în Cupa Angliei s-au produs în anii 1994, 1996, 1999 și 2004. Cele 4 Cupe ale Ligii Angliei le-a câștigat în anii 1992, 2006, 2009 și 2010. Faptul că a reușit să câștige atâtea titluri arată că știa foarte bine să rotească jucătorii și că echipa sa era competitivă pe toate fronturile.

Cu el pe bancă, foarte mulți tineri au primit șansa de a evolua în tricoul lui Manchester United în aceste două competiții. Totodată în Cupa Angliei și Cupa Ligii Angliei jucau mai mult și fotbaliști mai experimentați, dar care încă nu se adaptasera pe Old Trafford.

Liga Campionilor

Primul trofeul în competiția regină a Europei l-a câștigat cu Manchester United în anul 1999. A fost atunci o finală incredibilă, în care gruparea britanică dădea piept cu Bayern Munchen. S-a trecut de minutul 90 și bavarezii erau în avantaj, scorul fiind 1-0 în favoarea acestora.

Diferența o făcea inspirația lui Ferguson, care i-a introdus pe gazon în minutele 67 și 81 pe Teddy Sheringham și respectiv Ole Gunnar Solskjaer. Aceștia întorceau scorul prin reușitele din minutele 91 și 93 și duceau trofeul pe Old Trafford după o răsturnare de scor incredibilă.

Al doilea triumf al lui Sir Alex în Liga Campionilor a avut loc în 2008 și a venit după o nouă finală dramatică, câștigată la penalty-uri împotriva lui Chelsea. Pe lângă cele două trofee câștigate, tehnicianul scoțian a mai dus-o pe United în alte două finale ale acestei competiții.

Pe prima, cea din 2009, o pierdea în fața Barcelonei lui Lionel Messi, care părea de neoprit la momentul respectiv. Gruparea blaugrana îi fură un nou trofeu lui Ferguson și în finala din 2011, când a reușit să câștige din nou la două goluri diferență, de data aceasta cu 3-1.

Numărul total de trofee în era Ferguson

Tragem linie la final și vedem câte trofee a câștigat Manchester United sub conducerea lui Sir Alex Ferguson. Nu mai puțin de 37 de trofee a adus în palmaresul formației de pe Old Trafford, iar acestea sunt următoarele:

  • 2 Ligi ale Campionilor
  • 1 Supercupa a Europei
  • 1 Cupa Intercontinentală
  • 1 Campionat Mondial al Cluburilor
  • 13 titluri în Premier League
  • 5 Cupe ale Angliei
  • 4 Cupe ale Ligii Angliei
  • 10 Supercupe ale Angliei

Sir Alex Ferguson este cel mai titrat antrenor din istoria fotbalului și asta în mare parte datorită acestor trofee pe care le-a câștigat cu Manchester United.

Este un idol pe Old Trafford și de aceea are și o statuie în fața acestei legendare arene. Pe lângă acest omagiu, după retragerea sa din antrenorat în 2013, a devenit și membru în conducerea lui United.

Ultima oră

Comentariul meu