am testat noua pistă cu lifturi pentru biciclete, de pe malurile cibinului. urmează marea inaugurare! (video)

Pe scurt

Pista de biciclete de pe malul Cibinului, amenajată de Primăria Sibiu, este aproape finalizată. Lucrarea, întârziată cu șase luni, include asfaltare, mobilier urban, iluminat și balustrade. Primarul Astrid Fodor va inaugura proiectul de 7 milioane de euro la sfârșitul săptămânii. Pista include un pod circular unic în România și două lifturi pentru biciclete. De-a lungul pistei de 3,6 km au fost instalate 65 de bănci, unele cu porturi USB alimentate solar. Lucrarea va fi prezentată oficial pe 4 august.

Pista de biciclete care a fost amenajată de autoritățile locale pe malul Cibinului este foarte aproape de a fi gata. Primăria din Sibiu a anunțat că recepția lucrării va avea loc vineri, 4 august 2023, cu șase luni întârziere față de momentul propus inițial prin contract.

Covorul asfaltic a fost turnat în cea mai mare parte, elementele de mobilier urban, stâlpii de iluminat și balustradele de-a lungul râului au fost montate, iar în prezent muncitorii lucrează la ultimele finisaje.

Astrid Fodor va inaugura lucrarea publică

La mai puțin de 48 de ore de la inaugurarea celui mai mare proiect de infrastructură pentru transportul alternativ din Sibiu, pe șanterul de amenajare a malurilor râului Cibin mai erau încă multe de făcut. Primăria a anunțat astăzi, 2 august, că Astrid Fodor, primarul Sibiului, va inaugura această investiție de peste 7 milioane de euro la sfârșitul acestei săptămâni. Astfel, mai multe echipe de muncitori din partea contractroului proiectului, CON-A, erau astăzi prezenți pe șantier, efectuând ultimele retușuri.

am testat noua pistă cu lifturi pentru biciclete, de pe malurile cibinului. urmează marea inaugurare! (video)

În capătul dinspre podul Alba Iulia, câțiva muncitori încă turnau asfalt în continuarea pistei de biciclete. În dreptul Pieței Cibin, alți muncitori înlăturau bavura metalică de pe mâna curentă a balustradelor instalate și le vopseau, în timp ce ici-colo câte un muncitor înarmat cu câte o autofiletantă, strângea încă odată fiecare șurub al acelorași balustrade. Cea mai mare mobilizare de forțe avea loc pe podul circular de la confluența pârâului Rossbach cu Cibinul, unde un utilaj greu decorperta stratul de asfalt nou-turnat, încercând să remedieze o greșeală dintr-o etapă de execuție anterioară.

am testat noua pistă cu lifturi pentru biciclete, de pe malurile cibinului. urmează marea inaugurare! (video)

Șeful uneia dintre echipele de muncitori ne-a confirmat că lucrările sunt pe ultima sută de metri și că recepția lucrării ar trebui să aibă loc vineri, 4 august. „Mai avem foarte puțin de lucru, aici corectăm o mică greșeală de execuție. Nu are cum să ne întârzie această lucrare, pentru că mai avem timp efectiv de lucru doar azi și mâine. Și va fi gata. Vineri, până la ora 10, trebuie să terminăm și curățenia pe șantier, deci când vine doamna primar, sigur va fi totul gata!”, a declarat reprezentantul CON-A pentru Ora de Sibiu.

Acest pod circular are o rază de 15 metri și o lățime de cinci metri, dintre care trei metri vor fi dedicați bicicliștilor și ceilalți doi pentru pietoni. Construcția respectivă este o premieră pentru România și va ajuta la traversarea ambelor râuri peste care este amplasat.

Lifturi pentru biciclete

Tot o premieră națională sunt și cele două sisteme de lift pentru biciclete, amplasate la începutul pistei, imediat după podul Alba Iulia. Cele două șine metalice au rolul de a ajuta la transportul bicicletelor în susul sau josul scărilor de aici, fără prea mult efort din partea biciclistului. Acesta trebuie doar să fixeze roțile bicicletei într-una dintre șinele metalice, ca mai apoi să îi controleze urcarea sau coborârea ei cu un minim de efort.

am testat noua pistă cu lifturi pentru biciclete, de pe malurile cibinului. urmează marea inaugurare! (video)

Mobilierul urban instalat de-a lungul noii promenade din Sibiu a fost montat pe poziții, fiind în continuare învelit în folii de protecție. În cele 5 puncte de belvedere și 3 zone de relaxare amplasate de-a lungul celor 3,6 kilometri de pistă ciclabilă au fost instalate 65 de bănci, dintre care câteva sunt dotate cu elemente smart ce permit încărcarea gageturilor mobile cu ajutorul unor porturi USB, alimentate de panouri solare.

am testat noua pistă cu lifturi pentru biciclete, de pe malurile cibinului. urmează marea inaugurare! (video)

Compania de construcții CON-A, câștigătoarea licitației publice pentru efectuarea acestor lucrări, a început din toamna anului 2022 construcția  pistei continue pentru biciclete de pe malul Cibinului cu o lungime de 3,6 kilometri, cea mai lungă din Sibiu. Pista de biciclete a fost consolidată cu ziduri de sprijin din planşe din PVC sau oţel și au fost amenajate rețelele de scurgere a apelor pluviale și deversare a acestora în râu. De asemenea s-au executat drenuri care dirijează tot către râul Cibin apa pluvială infiltrată în stratul de fundație al pistei de biciclete, iar pe toată lungimea pistei s-au instalat stâlpi cu corpuri de iluminat eficient, tip LED. Proiectul a mai prevăzut și plantarea a nu mai puțin de 430 de sălcii și mesteceni, 520 de arbuști, 630 plante perene 237 de plante acvatice și însământarea cu iarbă a nu mai puțin de 7500 metri pătrați de taluz. Unele dintre aceste plante erau aduse și fixate în pământ chiar în aceste momente, însă muncitorii de pe șantier au dat asigurări că vor termina până vineri tot ce mai era de făcut.

YouTube video

Primarul Astrid Fodor va prezenta oficial proiectul în fața jurnaliștilor vineri, 4 august, de la ora 18.30, urmând ca la ora 20:30 noua lucrare de infrastructură a Sibiului să fie deschis publicului larg, se arată într-o comunicare a Primăriei către Ora de Sibiu.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu