exclusiv preotul necula despre postul sfintei marii: e ca atunci când îţi sunt bolnavi părinţii şi simţi că poţi posti pentru ei (video)

Postul Adormirii Maicii Domnului a început marţi şi va dura două săptămâni, până în 15 august.  Acest post mai este cunoscut drept Postul Sfintei Mării.

YouTube video

Prodecanul Facultăţii de Teologie din Sibiu, preotul Constantin Necula a declarat pentru Ora de Sibiu, că acesta este un post uşor, în care credincioşii să mănânce mai atent, dar mai ales să se roage zilnic şi să se gândească că o însoţesc zilnic, pe Maica Domnului.

„Postul Adormirii Maicii Domnului. Este un post dăruit de Biserică oamenilor, pentru a putea să înţeleagă şi prin asceză, darul cel mare al prezenţei Maicii Domnului în lume. E ca şi cum ne-am îngrijora că moare Maica Domnului, pentru ca la adormire să ne bucurăm că fiul său o preia şi o aşează acolo unde îi e locul, în împărăţia Sa. E un post de însoţire. E ca atunci când îţi sunt bolnavi părinţii şi ştii că sunt la o vârstă la care trebuie să plece, că sunt într-o stare de sănătate care nu-i face să fie în mijlocul oamenilor şi tu cu grijă îi însoţeşti cu rugăciunea, simţi că poţi posti pentru ei, să-i îngrijeşti. E ca şi cum am intra în grupul de oameni care o îngrijesc pe Maica Domnului şi în fiecare zi se îngrijesc ca la geamul ei să pună câte un buchet de flori”, a spus părintele Necula.

Duhovnicul sibian afirmă că zilnic este potrivit să spunem rugăciunea obişnuită. De asemenea, părintele Necula ne îndeamnă „să încercăm să mâncăm cât mai atent. Postul este mult mai uşor, mai ales că este vară şi salata se face mult mai uşor din roşii, din crudităţi.”

Grecii consideră acest post al doilea Paşti sau Paştele verii.

În acest post este o singură dezlegare la peşte, duminică, în 6 august, când este prăznuită Schimbarea la Faţă a Domnului pe Muntele Tabor.

 

Ultima oră

Comentariul meu