Sibienii nu sunt de acord să se construiască blocuri la marginea cartierului Veteranilor de Război, potrivit unui raport publicat pe site-ul Primăriei Sibiu, care cuprinde observațiile acestora cu privire la elaborarea Planului Urbanistic Zonal în vederea ridicării a 17 imobile în zona de nord a municipiului Sibiu. Oamenii consideră că, odată construit un nou complex pe strada General Grigore Baștan, traficul rutier pe Calea Șurii Mari ar fi mult mai îngreunat decât este în prezent.
La începutul lunii mai, Serviciul Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Sibiu anunța intenția de elaborare a Planului Urbanistic Zonal (PUZ) în vederea construirii a 17 imobile în zona de nord a municipiului. Publicul a fost invitat să transmită propuneri și observații, astfel că pe adresa municipalității au fost primite 14 scrisori cu sesizări ale cetățenilor.
Complex de blocuri în cartierul Veteranilor de Război
Șaptesprezece blocuri, cu trei niveluri supraterane și, suplimentar, cu mansardă sau nivel retras, ar urma să fie ridicate pe un teren situat în cartierul Veteranilor de Război de la marginea Sibiului. În total, este vorba despre amenajarea a 236 de apartamente, complexul imobiliar beneficiind inclusiv de 354 de locuri de parcare pentru locatari, cele mai multe dintre ele subterane. Estimările arată că, odată cu ridicarea noilor blocuri pe strada General Grigore Baștan, în zonă vor locui în jur de 548 de persoane (circa 2, 3 locuitori/apartament).
Sibienii nu vor blocuri în zonă
Sibienii nu sunt de acord să se construiască blocuri la marginea cartierului Veteranilor de Război. Aceștia consideră că, odată cu realizarea acestora, traficul rutier va fi îngreunat și deseori se vor crea ambuteiaje. De asemenea, mulți dintre ei se opun proiectului din cauză că zona este una de case și cer să fie respectat regimul de înălțime actual.
„Îmi arăt dezacordul total de a se construi încă un cartier în acea locație, deoarece infrastructura actuală nu permite creșterea traficului în zonă, și așa prea aglomerat”, susține unul dintre sibienii care a trimis o scrisoare către Primărie.
„Nu sunt de acord cu construirea unor blocuri într-un cartier de case, iar dacă acestea sunt la marginea cartierului, lângă autostradă. Momentan, cei care locuiesc lângă autostradă, se plâng de zgomotul internat produs de autoturisme. În acest cartier există un regim de înălțime care trebuie respectat, în consecință nu se poate autoriza construirea unor blocuri într-un cartier de case. Un alt aspect de care Primăria nu ține cont este traficul, care oricum este foarte aglomerat, mai ales dimineața, între orele 07:30-08:30, după amiază și între orele 15:00-18:00, când ies oamenii de la firme. De când s-a deschis Jumbo și mall-ul de lângă Hornbach, traficul e de coșmar, indiferent de oră”, a scris al cetățean.
Alți sibieni consideră că, înaintea de a construi noi complexe, fie ele de blocuri sau de case, este nevoie să aibă loc investiții în cartier. Aceștia cer municipalității să asigure conectivitatea zonei, iar mai apoi să permită noi dezvoltări imobiliare de anvergură. „Îmi exprim dezacordul privind intenția de extindere a cartierului Veterani, atâta timp cât nu s-au realizat în acest cartier lucrări elementare pentru asigurarea unor condiții decente de trai: canalizare, apă curentă, gaz, străzi asfaltate, trotuare, iluminat public. Nu în ultimul rând, accesul în cartier dinspre orașe se face cu mare dificultate, existând doar viaductul din Terezian, care este sufocat la orele de vârf. Îmi e greu să cred că într-o zonă unde regimul de înălțime a fost restricționat la maxim P+E+M (10 metri) vor fi autorizate blocuri cu o înălțime mai mare”, a transmis alt sibian.
Cetățenii oferă municipalității inclusiv variante care ar ajuta la reducerea traficului pe Calea Șurii Mari. „Un nou mini-cartier de blocuri va însemna blocarea completă a accesului, motiv pentru care nu sunt de acord, fără remedierea căilor de acces. Căile de acces care pot fi îmbunătățite sunt: Reconstruirea în condiții de siguranță a accesului pe strada Tomis și a podului peste pârâul Rossbach de pe aceeași stradă; Pod cu acces auto pe strada Strugurilor peste pârâul Rossbach; Poduri cu acces auto peste pârâul Rossbach în capătul străzilor Zmeurei și Dăscălescu; Trecerea cale ferată și pod peste pârâul Rossbach în prelungirea străzii Ulmului; Coborâre și urcare în cartier pe autostrada A1 în capăt pe strada Drumul Ocnei. Până nu se amenajează cel puțin alte două căi de acces, în afară de strada Lungă, vă rog să nu aprobați această construcție”, a transmis alt cetățean.
Proiectantul răspunde cetățenilor: Drumuri noi, trei locuri de joacă și utilități
Proiectantul a analizat sesizările cetățenilor și le-a răspuns. Potrivit acestuia, se vor crea noi accese, atât carosabile, cât și pietonale în cartier, se vor crea drumuri noi și se vor lărgi drumurile existente. „În prezenta documentație a fost preluată noua tramă stradală propusă, avizată și aprobată de Primăria Municipiului Sibiu, pentru strada Grigore Baștan”, a spus proiectantul. Acesta a explicat și că asigurarea apei potabile, canalizării menajere și canalizării pluviale pentru zona propusă se va realiza prin extinderea rețelelor publice de pe strada Drumul Ocnei. „Aceste lucrări se vor efectua cu grija și cheltuiala investitorului”, spune proiectantul în răspunsurile date cetățenilor.
Cât despre regimul de înălțime propus în documentație, acesta spune că „respectă condiționările impuse prin avizul de oportunitate nr. 10 din 13.05.2022, și nu modifică regimul de înălțime din PUZ aprobat cu HCL 147/1996”. Potrivit proiectantului, în zonă sunt propuse spre amenajare și trei locuri de joacă pentru copii, înconjurate de spații verzi.