copiii aduși la spital de la ștrandul din avrig, diagnosticați cu intoxicație alimentară
FOTO - arhivă

Peste douăzeci de copii au fost aduși, săptămâna trecută, de la un ștrand din Avrig la spital în Sibiu, fiind suspecți de toxiinfecție alimentară. DSP a demarat o anchetă epidemiologică la unitatea de cazare și a transmis datele preliminare ale anchetei epidemiologice.

În completarea datelor inițiale referitoare la posibilul focar de toxiinfecție alimentară cu alura stafilococică care a evoluat la Avrig în perioada 25 – 26.07.2023, DSP Sibiu a publicat datele preliminare ale anchetei epidemiologice care se află încă în desfășurare, odată cu primirea primelor rezultate de laborator.

Citește și: Controale DSP la pensiunea din Avrig unde au fost cazați copiii ajunși la spital intoxicați

Toți cei 23 de copii internați la Spitalul Clinic de Pediatrie din Sibiu, cu forme medii și ușoare de îmbolnăvire au fost externați până în 27.07.2023, cu evoluție favorabilă, simptomatologia remițându-se sub tratament simptomatic. 

Tabloul clinic și paraclinic al bolnavilor a prezentat caracteristicile unei îmbolnăviri de tip bacterian (hemoleucograma). Probele biologice (din lichidele de vărsătură și materii fecale) recoltate de la copii și prelucrate atât în laboratorul de diagnostic și investigație în sănătate publică al DSP Sibiu, cât și în laboratorul de analize medicale al Spitalului Clinic de Pediatrie au fost negative pentru principalii germeni suspicionați: Stafilococ și Salmonella, în lichidele de vărsătură; E. Coli, Salmonella, Shigella, Campylobacter, Candida, Stafilococ, Yersinia, Adenovirus, Rotavirus în probele de materii fecale. Probele alimentare păstrate în unitate din meniurile servite copiilor au fost, de asemenea, negative pentru bacteriile din genul Stafilococ și Salmonella;

Unele din probele recoltate de la personalul unității și de pe suprafețele din blocul alimentar al unității au prezentat neconformități: prezența enterobacteriaceae pe mâna (1 angajat); stafilococului în secrețiile nazale și faringiene (2 angajați); microorganisme aerobe mezofile și bacterii coliforme pe o masă de lucru. Neconformități au fost identificate și în proba de apă prelevată din unitate: bacterii coliforme, Escherichia Coli; nitrați; clor rezidual sub limita necesară.

„La data prezentei, odată cu primirea buletinelor cu rezultatele de laborator, ținând cont de numărul mare de îmbolnăviri, debutul brusc după consumul de alimente, tabloul clinic și paraclinic, orientarea diagnostică de etapă este spre o intoxicație alimentară de natură bacteriană”, informează Horațiu Cojocaru, directorul DSP Sibiu. 

Pentru neconformitățile constatate, serviciul de control în sănătate publică din cadrul DSP Sibiu a aplicat unității, sancțiuni contravenționale, conform legislației în vigoare. În cursul zilei de luni a fost inițiat un nou control la sediul unității de cazare, cu recoltarea unor probe suplimentare de apă.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică