mâncare gătită ca pe vremea bunicilor la târgul olarilor în muzeul în aer liber din sibiu

Un alt fel de Târg al Olarilor a avut loc, în perioada 28-30 iulie, în Muzeul în aer liber din Sibiu. „Frumos. Ceramic. Folositor” a avut ca temă „Ceramica de Kuty” și a adunat o mulțime de vizitatori care au putut gusta din mâncăruri preparate în oale de lut. 

mâncare gătită ca pe vremea bunicilor la târgul olarilor în muzeul în aer liber din sibiu

Mâncarea este mult mai gustoasă în vasele de lut, mai ales dacă a fost gătită pe foc de lemne, este concluzia vizitatorilor Târgului „Frumos. Ceramic. Folositor” din Muzeul Astra. Cei 45 de olari veniți din România, Ungaria și Republica Moldova s-au întrecut la roata olarului și au gătit pe vatră deschisă, în vasele de lut create de ei, rețete tradiționale. 

Tocană de fasole cu carne și ciuperci, tăiței cu brânză, caș și bacon a la Norbert!, tocăniță de fasole verde, tocăniță cu carne de porc și cu cartofi, tochitură moldovenească, tocăniță cu urechi de porc, gulaș secuiesc cu afumătură și ciuperci, ciolan cu varză sunt doar câteva dintre preparatele gătite în vase de lut. 

„Aceasta este ideea târgului, ca olarii care participă la el să gătească în oale de lut și publicul să vadă cum se gătește și cum se pot prepara rețete în oale de lut. E foarte important ca ei să întrebe și să aibă un dialog cu olarii, pentru știm foarte bine că mulți dintre vizitatori cumpără oalele de lut, dar nu știu cum trebuie să arate lutul. Trebuie să fie un lut care să aibă în compoziția lui șamotă, pentru a nu se sparge”, Karla Roșca, Șef secție Expoziții Muzeul Astra 

Ultima oră

Comentariul meu