Luați în vizor de primarul Astrid Fodor pentru „gălăgia” pe care o fac în fiecare an, organizatorii evenimentelor motosportive din centrul Sibiului spun că înainte de a fi luată o decizie la nivel municipal, ar trebui cântărite bine beneficiile pe care Raliul Sibiului și Red Bull Romaniacs le aduc comunității. Primarul Sibiului a declarat în ședința de Consiliu Local din 27 iulie că instituția pe care o conduce lucrează „în rafală” la un nou regulament privind organizarea evenimentelor publice din oraș, astfel încât Piața Mare să nu mai găzduiască evenimente sportive care poluează fonic.
Intenția Primăriei a sârnit un val de reacții pe internet, mulți dintre sibieni încurajând inițiativa municipalității de a schimba locul din oraș unde au loc astfel de evenimente. Pe de altă parte, mulți dintre cei care s-au implicat în această discuție consideră că aceste evenimente sunt o oportunitate excelentă de promovare a orașului și a valorilor sale.
Organizatorii speră să găsească înțelegere la Primărie
Horațiu Baltador, organizatorul Raliului Sibiului, spune că evenimentul pe care-l coordonează este un ambasador excelent pentru ce are de oferit Sibiul, iar beneficiile de imagine, cât și cele financiare pe care Raliul Sibiului le propagă, ar trebui protejate.
„Am auzit despre intenția Municipalității de a scoate evenimentele motorizate din centrul orașului, însă eu sper că vom avea parte de înțelegere la Primărie, într-un final. Evenimentul nostru atrage în fiecare an un număr impresionant de turiști și sportivi, dar și investiții ale sponsorilor și partenerilor deloc de neglijat. Piața Mare este unul dintre elementele definitorii ale evenimentului nostru, iar succesul ediției de anul acesta a fost unul de-a dreptul remarcabil. Drept urmare, luând în calcul beneficiile pe care le propagă asupra orașului, considerăm că Raliul Sibiului merită două zile pe an.
Dispuși la dialog cu Municipalitatea
Acesta spune că își dorește ca Raliul Sibiului să ajungă parte din circuitul internațional, însă succesul acestui eveniment este strâns legat de vizibilitatea pe care o poate asigura sportivilor, cât și sponsorilor sau partenerilor evenimentului.
„Noi vrem să dezvoltăm Raliul Sibiului astfel încât să devină etapă din campionatele internaționale, poate chiar din cel mondial. Pentru asta, un observator federal acordă un punctaj fiecărei etape, iar majoritatea organizatorilor de raliuri reușesc astfel să promoveze orașele lor. Asta ne-am propus și noi și doar așa pot fi atrași parteneri, sportivi și sponsori care să dea greutate evenimentului. În aceste condiții, vă puteți imagina că locul în care se desfășoară evenimentul contează mult. Evident că suntem dispuși să ne implicăm în dicuțiile cu municipalitatea, însă sunt convins că putem găsi înțelegere, având în vedere ce imagine am creat asupra Sibiului și ce sportivi am reușit să aducem.
Și Andy Fazekas, unul dintre organizatorii Red Bull Romaniacs din Sibiu, este de părere că evenimentul lor ajută la promovarea Sibiului. Fiind în mijlocul evenimentului organizat de ei chiar în aceste zile, Andy a declarat pentru Ora de Sibiu: „Suntem foarte ocupati în această perioadă și avem de dus la bun-sfâșit un event care se bucură de atenția a milioane de spectatori de peste tot din lume. Avem mii de oaspeți în oraș și tot efortul nostru merge în această direcție, pentru moment. La finalul Red Bull Romaniacs 2023 vom vedea cum ne putem implica în această dezbatere, deși beneficiile aduse de acest eveniment sunt evidente și vorbesc de la sine.”
Context
În timpul ședinței de Consiliu Local al Primăriei Sibiu, de ieri, 27 iulie 2023, Primarul Astrid Fodor că municipalitatea lucrează la o analiză ce vizează modificarea regulamentului de organizare a evenimentelor publice și cerea ajutorul consilierilor pentru a duce la final acest demers.
„Vă anunț acum că lucrăm în rafală la o analiză pentru a vedea cum să modificăm regulamentul Primăriei, astfel încât nu doar acest concurs, ci și Raliul Sibiului, să nu-și mai găsească locul în Piața Mare. Toate acele mașini puternice care-și ambalează motoarele aici, n-ar trebui să se găsească acolo. Trebuie modificate regulamentele de organizare a evenimentelor publice, vom discuta înainte să le prezentăm spre aprobare în consiliul local, astfel încât orașul istoric să reajungă ceea ce era. Da, evenimentele culturale sunt superbe, aici își găsesc locul, dar sunt anumite evenimente care nu se potrivesc acestui spațiu. Am văzut ce s-a întâmplat și la Raliul Sibiului. Piața Mare era arhiplină de mașini puternice care ambalau motoarele, se reparau aici… Nu se mai poate așa ceva, trebuie să schimbăm această paradigmă, acest obicei, și o vom face. Cu ajutorul dumneavoastră, că altfel nu putem”, a declarat Astrid Fodor, primarul Municipiului Sibiu.
Dacă comparăm cu nivelul decibelilor și duratei concertelor din piața mare, cred că sporturile cu motor vor fi cel puțin pe locul doi, trei…