Nou proiect legislativ inițiat de Senatorul Claudiu Mureșan: Modificări în compensarea prosumatorilor.

Senatorul sibian Claudiu Mureșan vine cu o nouă inițiativă legislativă menită să transforme complet modul în care prosumatorii de energie regenerabilă sunt compensați pentru surplusul de energie.

Această propunere de lege are ca obiectiv principal încurajarea utilizării energiei verzi și garantarea unui tratament echitabil pentru cei care aleg să producă energie electrică sustenabilă cu ajutorul propriilor panouri fotovoltaice. Scopul acestui proiect legislativ este să aducă modificări Legii nr. 123/2012 a energiei electrice pentru a facilita și susține producătorii de energie regenerabilă, recunoscuți sub denumirea de „prosumatori”.

„Tratament corect pentru prosumatori, încurajarea energiei verzi, acesta este scopul inițiativei legislative depuse împreună cu alți colegi senatori, proiect de legislativ care modifică Legea nr. 123/2012 a energiei electrice.

Scris într-o perioadă în care prosumatorii erau un fel de “unicorni”, sistemul de compensare a prosumatorilor trebuie modificat radical și optimizat!

Este ceea ce spun zecile de mii de români care au ales să devină prosumatori, producând energie electrică regenerabilă cu panouri fotovoltaice proprii.

În prezent, prosumatorii cu o capacitate de producție de până 200 kW beneficiază de o compensare cantitativă, valoarea surplusului produs de ei fiind raportată pentru un consum ulterior. Dar actuala lege le permite să solicite compensarea financiară în cazul în care încă dispun de o balanță pozitivă ABIA DUPĂ DOI ANI!

Presa a relatat cazuri în care furnizorii au emis facturi pentru surplus de producție cu scadență la 24 de luni, astfel încât prosumatorul finanțează gratuit compania de distribuție timp de doi ani, ceea ce este clar în defavoarea prosumatorului.

Proiectul nou va acorda posibilitatea prosumatorilor ca, în situația în care au un surplus de producție, să poată cere compensarea financiară a acestuia mai devreme, chiar și la perioade de o lună.

Noi propunem alternative în ceea ce privește modul în care cantitatea generată în surplus ar putea fi utilizată: fie folosită pentru plata facturii de gaze, cu condiția ca aceeași companie să fie atât furnizorul de energie electrică, cât și de gaze naturale, fie prosumatorii pot să ”doneze” surplusul unor alți consumatori aparținând aceluiași furnizor, de exemplu unor familii vulnerabile, spitale, școli sau chiar pentru punctele de consum deținute de alți membri ai familiei.

Prosumatorii sunt parte a soluției la actuala criză energetică și trebuie să prevenim situațiile de abuzuri din partea companilor de distribuție/furnizoare, mărind paleta de opțiuni ale prosumatorilor. Astfel, punem bunăstarea cetățenilor pe primul lor, pe o piață energetică în continuă schimbare.”, transmite senatorul Claudiu Mureșan printr-un comunicat pe pagina sa de Facebook.

Ultima oră