Vara este perioada în care mulți turiști, dar și sibieni optează pentru câteva zile petrecute la munte cu cortul. Aceștia trebuie să fie atenți unde instalează cortul, cum păstrează mâncarea și trebuie să respecte câteva reguli stricte.
Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu, vine în întâmpinarea celor care se gândesc să trăiască experiența campatului cu mai multe sfaturi utile, dar și reguli care trebuie respectate. Printre acestea cele mai importante țin de locul de amplasare a focului de vatră și unde se păstrează mâncarea pentru a nu fi „un magnet” pentru animalele sălbatice.
„Pentru turiștii care vor să practice drumeția și camparea cu cortul, Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu le recomandă să nu campeze în zone foarte izolate și preferabil ar fi să anunțe echipa de salvamont că se află în zona respectivă. Un alt sfat este să nu păstreze alimente în proximitatea cortului, să încerce să le pună într-un pom la o înălțime de un metru jumătate pentru ca totuși să fie accesibile dacă anumite animale încearcă să ajungă la mâncare, să o poată face decât să vină în „vizită” la ei în cort, spune Dan Popescu, directorul Salvamont Sibiu.
Salvamontistul atrage atenția și asupra gunoaielor și asupra focului de vatră care este interzis în pădure. „Să nu lase gunoaie, să nu facă vatră de foc în pădure pentru că este interzis și să consulte foarte bine vremea pentru că este destul de schimbătoare în zona montană”, adaugă acesta.
În contextul în care un urs își face simțită prezența în zona locului de campat, Dan Popescu le recomandă sibienilor să se îndepărteze de cort. „Recomandarea noastră este să își facă simțită prezența, să facă zgomot. Dacă ursul se află în proximitate, turiștii ar trebui să încerce să se îndepărteze de cort pentru că animalele sunt curioase. Pot avea o petardă la ei și, în ultimul caz, dacă intervine un atac e bine să aibă acel spray contra urșilor”, sugerează salvamontistul sibian.