o ofertă de ultimă oră pentru fabrica de cultură aprinde o nouă dezbatere în consiliul local sibiu. scandia vinde în orașul de jos

Lovitură de teatru în ceea ce privește intenția municipalității din Sibiu de a cumpăra Fabrica de Cultură din zona Ștefan cel Mare. După ce consilierii locali din partea PNL au scos de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din iunie propunerea de participare a Primăriei Sibiu la licitația pentru achiziționarea imobilului și terenului respectiv, aceasta a fost reintordusă pe lista de dezbateri pentru ședința din 27 iulie 2023.

o ofertă de ultimă oră pentru fabrica de cultură aprinde o nouă dezbatere în consiliul local sibiu. scandia vinde în orașul de jos

Cu toate acestea, decizia pare a fi mai departe ca oricând de a fi luată, asta datorită unor documente apărute în spațiul public, care contestă intenția Primăriei. Potrivit unor surse din interiorul companiei Scandia Foods, administratorul companiei sibiene, Andrei Ursulescu, a formulat luni, 25 iulie,  o adresă către Primăria din Sibiu, în care își arată intenția de a vinde unele dintre imobilele pe care le dețin în centrul orașului, menționând că acele spații sunt o alternativă de luat în calcul privind demersurile municipalității.

Scandia se oferă să amenajeze terenul și construcțiile

„Prin prezenta vă comunicăm intenția/oferta de vânzare a următoarelor terenuri intravilane, situate în ORAȘUL DE JOS, din imediata vecinătate a orașului vechi al municipiului Sibiu, respectiv: Terenuri intravilan și clădirile aferente situate pe strada Morilor, numărul 24, 24A și 45, în suprafațătotală de 12.462 metri pătrați,la prețul de 500 de euro/mp negociabil. Binențeles că suntem dispuși să amenajăm spațiile astfel încât să se potrivească destinației „Fabrică de Cultură” sau altele”, se arată în adresa Scandia Foods.

o ofertă de ultimă oră pentru fabrica de cultură aprinde o nouă dezbatere în consiliul local sibiu. scandia vinde în orașul de jos

 

Reprezentanții companiei Scandia menționează că alternativa pe care o pun la dispoziția Primăriei ar fi mai oportună, dată fiind poziționarea spațiilor pe care vor să le vândă și se declară deschiși negocierilor. „Având în vedere proximitatea locației noastre față de centrul orașului o considerăm o posibilă componentă culturală semnificativ mai potrivită și mai oportună, fiind ușor accesibulă fără mijloace de transport tuturor vizitatorilor festivalurilor de teatru cât și altor evenimente festiv culturale decât alte oferte existente. Având în vedere disponibilitatea noastră de a negocia condițiile cele mai favorabile pentru ambele părți, vă rugăm să luați în considerare și oferta noastră”, mai precizează reprezentanții Scandia Foods în adresa remisă Primăriei Sibiu.

Suspiciuni din partea consilierilor locali

În plus, cu doar o zi înaintea ședinței de Consiliu Local în care ar trebui tranșată participarea Primăriei la licitația spațiilor de la Fabrica de Cultură, o notă internă a consilierilor locali menționeză că această tranzacție ridică multe semne de întrebare, în special în ceea ce privește valoarea reală a ansamblului de clădiri și terenuri din Strada Triajului nr 1-3. Aceștia au remarcat o creștere de aproximativ 15 ori a valorii contabile a clădirilor și terenurilor discutate în nunmai 4 zile.

Potrivit documentelor obținute de Ora de Sibiu, consilierii locali ai Primăriei au remarcat o diferență remarcabilă a valorii de piață pentru activele aflate în partimoniul CONSTRUCȚII SA, deținătoarea spațiilor în cauză. „Din raportul de evaluare la data de referință a evaluării 03.12.2021, (ținând cont de scopul evaluării – insolvență) s-a stabilit că valoarea de piață pentru TOATE activele aflate în patrimoniul societății CONSTRUCȚII SA era de 16.590.000 euro, din care terenuri și construcții 11.189.546 euro, în condițiile în care valoarea contabilăla la 31.11.2021 era de 780.533 euro.” se precizează în actul citat.

Evaluarea inițială, pusă sub semnul întrebării

Nota consilierilor locali menționează că în aceste condiții „Primăria Sibiu ar trebui să identifice un nou expert evaluator care să confirme, sau să infirme valoarea reală de piață a imobilului ce se intenționează a fi cumpărat”. Totodată, consilierii locali atrag atenția asupra nevoii de clarificare pentru care administratorul special al insolvenței CONSTRUCȚII SA a solicitat suspendarea procedurii de valorificare a imobilului și cer verificarea corectitudinii evaluării din 2021. „Din rapoartele de evaluare a propietății imobiliare (…) întocmite de către ETOS Business Valuation & Advisory, reiese că valoarea de piață unitară (euro/mp) în cazul terenului este de 55euro/mp (oarecum valoarea pieței, cu toate că putea fi evaluată și sub această sumă), iar la construcții este de 485euro/mp (FOARTE MARE, raportat la toți factorii care au stat la baza evaluării). În plus, la evaluarea construcțiilor trebuie văzut dacă s-a ținut cont de investițiile efectuate în perioada 2015 – 2017 (așa cum se precizează în rapoartele de evaluare) și mai ales contribuția Teatrului Radu Stanca din Sibiu la aceste investiții”, se mai precizează în nota internă a consilierilor locali, obținută de Ora de Sibiu.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică