controale dsp la pensiunea din avrig unde au fost cazați copiii ajunși la spital intoxicați
Sursa foto: Facebook / Aqua Club Elatis

Peste douăzeci de copii, cazați la o pensiune din Avrig, au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară, marți seara. Astfel, DSP Sibiu a efectuat controale de sanitație și o anchetă epidemiologică.

Direcția de Sănătate Publică Sibiu a fost anunțată marți seară că există posibilitatea unu posibil focar de toxiinfecție alimentară la o pensiune din Avrig, unde era cazat un grup de copii din Constanța. Imediat ce au fost informați s-a format o echipă, compusă din reprezentanți ai serviciului de Epidemiologie și Inspecție Sanitară, care, la ora 21.00 s-a deplasat la pensiune, în vederea efectuării controalelor de sanitație și anchetei epidemiologice.

Din informațiile transmise de Direcția de Sănătate Publică Sibiu, copiii au început să se simtă rău cu puțin timp înainte de cină, cei 23 de elevi prezentând stare generală alterată și vărsături alimentare.

Atât marți seară, cât și în miercuri dimineață, DSP a prelevat probe alimentare din toate produsele servite în data de 25.07 (mic dejun, prânz și cină) și au solicitat documentele de proveniență a materiilor prime utilizate la preparare.
De asemenea, s-au verificat documentele medicale ale tuturor persoanelor care lucrează în blocul alimentar și s-au prelevat probe biologice (coprocultură, exudat nazofaringian, probe de tegument), toate acestea fiind în lucru în laboratoarele DSP. În plus, în colaborare cu Spitalul de Pediatrie au fost preluate de către laboratorul nostru și probe de lichid de vărsătură de la copii internați, aflate și ele în lucru.

Copiii au mâncat prăjituri într-o altă locație

Din ancheta epidemiologică a rezultatul faptul că în cursul zilei de marți, între prânz și cină, copiii au mâncat prăjituri din altă unitate decât cea în care erau cazați. Ca urmare, DSP a extins verificările și la aceasta, de unde au fost recoltate probe de sanitație și apă.

Rezultatelor analizelor de laborator se vor afla vineri. „Facem precizarea că rezultatele analizelor de laborator vor putea fi cunoscute în circa 2 zile, majoritatea probelor necesitând însămânțare pe medii de cultură și ca urmare, un timp mai mare pentru obținerea rezultatelor”, transmit reprezentanții DSP Sibiu.

Niciunul dintre cei 23 de copii nu se află în stare gravă

În prezent 22 de copii sunt internați la Spitalul de Pediatrie, urmând ca mai mulți să fie externați în decursul zilei de astăzi. Unul dintre copii a fost deja externat.

„Ceilalți 22 de copii au rămas în continuare sub supraveghere medicală, o parte dintre ei urmând a fi externați în cursul acestei zile, după încă un consult medical, iar restul mai rămân internați încă 1-2 zile, în funcție de evoluția stării lor generale și a simptomatologiei. Grupul de copii era coordonat de patru adulți – 2 însoțitori, un profesor coordonator și un asistent medical. Doi dintre aceștia au prezentat și ei simptomatologie ușoară (dureri abdominale și stare de astenie), dar au refuzat deplasarea la spital”, se arată în răspunsul DSP Sibiu.

 

Ultima oră

Comentariul meu