germany flag in front of building
Photo by Ingo Joseph on Pexels.com

Declinul economic este evident în marile economii ale zonei euro, dar situația din Germania este cea care creează cea mai mare neliniște. Slăbiciunea economică germană pare să se intensifice și este posibil să fie de durată, potrivit unei analize ZF, publicată de Mediafax.

Timp de un an, Banca Centrală Europeană a crescut dobânda monetară pentru a lupta împotriva inflației, iar impactul secundar, recesiunea, bate la ușă. Semnale puternice de recesiune vin din cele mai mari economii ale Uniunii Europene, Germania și Franța, cu al treilea trimestru începând cu o scădere a activității în sectorul privat, conform Ziarului Financiar.

Industria prelucrătoare trimite valuri de slăbiciune către sectorul serviciilor. PIB-ul Germaniei a înregistrat o scădere în ultimul trimestru al anului trecut și în primul trimestru al anului curent, indicând o recesiune în curs în cea mai importantă economie europeană. O recesiune prelungită în Germania poate avea efecte negative asupra altor economii europene, în special asupra celor care depind de exporturile către Germania.

Exporturile românești către Germania reprezintă peste 20% din total. Prin urmare, experții se întreabă cât timp va continua amenințarea recesiunii în Germania. Pentru a răspunde la această întrebare, este esențial să se determine cât de mult va crește BCE dobânzile.

Majoritatea analiștilor sunt de părere că banca centrală a zonei euro se apropie de sfârșitul ciclului de majorare a dobânzilor. Se preconizează că la următoarea întâlnire privind politica monetară, de joi, BCE va majora dobânzile cu încă 25 de puncte procentuale, aducând rata dobânzilor pentru depozite la 3,75%.

Cu inflația în scădere și încetinirea creșterii economice, analiștii estimează că rata de referință pentru depozite nu va depăși 4%. Cursul exact al dobânzilor rămâne un mister chiar și pentru BCE, la fel ca și evoluția inflației, un obstacol economic pe care instituția este determinată să îl contracareze.

Rămâne de văzut care va fi costul. Dobânzile mari implică credite mai costisitoare și pot inhiba consumul, creșterea economică și prețurile.

Ultima oră