Avalanșă de solicitări de subvenții de la Guvern pentru terenurile agricole din județul Sibiu
Sursa: unsplash.com

Centrul Județean al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură Sibiu (APIA) a centralizat toate cererile fermierilor sibieni, depuse până la termenul limită  (31 mai 2023), pentru subvenționarea culturilor agricole. Potrivit raportului publicat de autorități, până la finalul lunii mai au fost depuse un număr total de 12.644 de cereri de sprijin pentru agricultură, fermierii sibieni declarând o suprafață totală cultivată pentru care cer subvenții de 173.641,98 hectare.

Mai puține cereri ca în 2022

Analiza datelor recent publicate relevă faptul că, față de anul anterior, atât numărul cererilor de subvenționare, cât și suprafața agricolă pentru care a fost cerut acest ajutor de către fermierii sibieni, au scăzut. Anul trecut au fost înregistrate 13.033 cereri din partea fermierilor, pentru o suprafață de 174.246,42  hectare din județ. Acest lucru demonstrează, potrivit reprezentanților APIA Sibiu, că tot mai mulți fermieri din județ sunt conștienți de importanța comasării terenurilor pentru a crește productivitatea și nivelul competitivității lor pe piață.

Cele mai multe cereri de subvenții pentru culturile agricole au fost depuse în Sibiu, unde au fost înregistrate 3.867 cereri, care ar urma să acopere o suprafață cultivată de 27.246,47 hectare. Fermierii din Mediaș au depus 3.124 de cereri pentru subvenționarea a 20.979,26 hectare, în timp ce în Agnita au fost depuse 2.109 cereri, care ar urma să acopere o suprafață de 17.992,77 hectare.

Avalanșă de solicitări de subvenții de la Guvern pentru terenurile agricole din județul Sibiu

Campania de primire cereri s-a desfășurat în paralel cu acordarea de adeverințe de credit în avans tuturor solicitanților care au depus cererea și au dorit să beneficieze mai repede de plata subvenției, într-un cuantum de până la 80% din suma cuvenită.

Totodată, reprezentanții APIA Sibiu declară că au reușit să răspundă tuturor cererilor în timp util și că plățile vor fi făcute la timp, conform calendarului. Astfel, în perioada 1 iulie – 20 septembrie 2023, se va desfășura activitatea de control prin monitorizare, controlul clasic urmând să fie efectuat doar în cazul cerințelor specifice, iar întreaga campanie se va desfășura cu accent pe prevenție și nu pe sancțiune, dau asigurări autoritățile județene.

Un nou sistem de monitorizare antifraudă

Începând cu 1 ianuarie 2023, statele membre ale Uniunii Europene au obligația de a institui și utiliza un sistem de monitorizare a suprafeţelor agricole, astfel încât să poată verifica pentru fiecare fermier în parte condițiile de eligibilitate pentru plata subvenției în agricultură. În acest sens, Comisia Europeană a pus la dispoziția statelor membre datele furnizate de sateliții Sentinel, din cadrul programului Copernicus.

Ultima oră