zeci de clădiri monument din muzeul astra afectate de furtuni, reparate cu bani de la cni. ciprian stefan: ”clădirile au fost afectate în 2021, de o furtună”

Serviciul Patrimoniu și Investiții al Consiliului Județean Sibiu și-a dat acordul pentru predarea terenului din strada Pădurea Dumbrăvii 16 – 20 către Compania Națională de Investiții, pentru restaurarea „Pavilionului Muzeal Multicultural și monumente etnografice de patrimoniu” din cadrul Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu. Astfel, pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Județean Sibiu, programată pentru 27 iulie 2023, a fost introdusă propunerea privind predarea către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației prin Compania Națională de Investiții a amplasamentului respectiv, pentru realizarea proiectului.

Ca urmare a propunerii Complexului Național Muzeal ASTRA Sibiu pentru finanțarea renovării Pavilionului Muzeal Multicultural, Consiliul Județean Sibiu supune votului în ședința de Consiliu din această săptămână, realizarea proiectului de investiții „Pavilion Muzeal Multicultural și monumente etnografice de patrimoniu – Complexul Național Muzeal ASTRA Sibiu”. Proiectul ar urma să fie finanțat de către de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin Compania Naţională de Investiţii “C.N.I.” – S.A și ar consta în restaurarea unui ansamblu de 11 gospodării tradiționale din diferite zone etnografice, un pavilion muzeal, o moară plutitoare și o alta cu piuă, un atelier de olar și un pavilion de joc tradițional din zona Jinei, care au fost afectate de vremea capricioasă, acum aproximativ 2 ani.

Potrivit lui Ciprian Ștefan, directorul Muzeului Astra din Sibiu, acest pas reprezință o procedură formală, necesară reparației ansamblului care a fost afectat în urma unei furtuni: „În 2021, în timpul unui cod portocaliu de vreme rea, au fost afectate o serie de construcții din interiorul Muzeului Astra. Predarea terenului către Compania Națională de Investiții este un pas procedural care ne ajută să refacem clădirile afectate cu ajutorul surselor de finanțare externe instituției noastre”, a declarat acesta.

Terenul va reveni Muzeului Astra, după terminarea lucrărilor

Terenul urmează să fie pus gratuit la dispoziția Companiei Naționale de Investiții pe durata realizării investiției propuse, urmând ca la finalul lucrărilor ansamblu muzeal să reintre în proprietatea Muzeului Astra din Sibiu, care se obligă să le păstreze destinația pentru cel puțin 15 ani de la recepția lucrărilor. Finațarea lucrărilor este asigurată prin Programului național de construcții de interes public sau social – Subprogramul „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcțiilor”.

Ultima oră

Comentariul meu