Podul de piatră din Terezian, aflat în prelungirea străzii Gladiolelor, va fi reparat. Primăria a început demersurile pentru reabilitarea acestuia încă din anul 2019, însă din cauza că nu s-a găsit niciun proiectat, licitația a fost reluată de mai multe ori și cel mai recent luna aceasta. Podul de piatră, numit și Podul Maria Tereza, a fost construit în anul 1908 și a reprezentat o noutate pentru vremurile respective tocmai datorită materialului din care era realizat.
În anul 2019, Primăria Sibiu a anunțat că a început demersurile repararea podului de pe piatră din Terezian. Municipalitatea a impus atunci, în selecția proiectantului, condiția ca acesta să aibă experiență în reparația capitală a unui monument istoric, respectiv proiectarea să fie realizată de un arhitect atestat de Ministerul Culturii. Proiectanții nu s-au înghesuit atunci pentru a întocmi documentațiile necesare, astfel că licitația a fost reluată. Iar realizarea investiției a fost întârziată de proceduri de achiziție anulate în mod repetat din cauza lipsei de oferte. „În cazul achiziției pentru elaborarea DALI, procedura a fost anulată de 5 ori după ce nu s-a depus nici o ofertă, contractul fiind atribuit a 6-a oară. Pentru realizarea proiectului tehnic și a detaliilor de execuție, procedura a fost anulată de 2 ori, contractul fiind atribuit a 3-a oară însă acesta a fost reziliat în 28.02.2023 din cauza neîndeplinirii obligațiilor contractuale. Primăria Sibiu va organiza o nouă procedură de achiziție pentru realizarea proiectului tehnic și, ulterior, va contracta execuția lucrărilor propriu-zise”, spunea, în martie 2023, Mirela Gligore, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Citește și: VIDEO Semne grave de uzură la Podul de Piatră – Contractul de proiectare reziliat de Primărie ”din cauza neîndeplinirii obligațiilor”
Municipalitatea a lansat din nou un anunț pentru organizarea licitației în vederea reparării capitale a podului. „În această etapă se dorește realizarea documentației aferente proiectului tehnic pentru investiția reparație capitală pod strada gladiolelor (Maria Tereza) și pentru amenajarea zonei învecinate”, se arată în caietul de sarcini.
Printre solicitările municipalității din caietul de sarcini amintim: realizarea unui pod care să respecte solicitările și criteriile legislației în vigoare, să prezinte siguranță în exploatare și conservarea elementelor arhitecturale specifice unui monument istoric; pentru semnalizarea orizontală se vor executa marcaje rutiere cu vopsele bicomponenta; în vederea realizării iluminatului public se va avea în vedere montarea de corpuri de iluminat cu specific perioadei și construcției podului, care să asigure un iluminat eficient dar care să pună în valoare structura podului și un sistem de iluminat arhitectural; proiectantul va studia modul de colectare și evacuare a apelor pluviale și va propune acolo unde este cazul montarea de guri de scurgere, astfel încât să fie asigurată evacuarea apelor pluviale; se vor reloca/proteja rețelele de gaz și de curent și se vor lua măsuri de mascare a acestora astfel încât să nu deterioreze imaginea monumentului istoric.
Odată cu reabilitarea podului de piatră, municipalitatea promite că se vor rezolva o serie de probleme legate de aglomerarea și siguranța în cartierul Terezian. „Prin implementarea acestui proiect se va facilita accesul în zona cartierului Terezian cu fluidizarea traficului și realizarea de legături cu transportul public local cu toate cartierele orașului în condiții de siguranță și confort”, se arată în caietul de sarcini. În plus, podul – monument istoric va fi pus în valoare. Proiectul tehnic, dar și documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construcție ar urma să fie elaborate în patru luni de la data semnării contractului.